goede-interne-linkstructuur

Goede Interne Linkstructuur: waarom het Belangrijk is voor SEO

Een goede interne linkstructuur, wat is dat? Is een vraag die ik regelmatig krijg. Een goede vraag, want interne links zijn belangrijk voor je SEO en dus voor je gratis vindbaarheid in Google. Ook zijn interne links belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je website. Een goede interne linkstructuur zorgt namelijk voor een beter georganiseerde website.

In dit blog lees je alles over interne links en interne linkbuilding. Ook lees je de voordelen en hoe je zorgt voor een goede interne linkstructuur. Scrol snel verder.

Wat zijn interne links?

Interne links zijn “hyperlinks” binnen een website die verwijzen naar andere pagina’s of inhoud binnen dezelfde website. Ze worden gebruikt om de navigatie en structuur van een website te verbeteren, waardoor gebruikers gemakkelijk van de ene pagina naar de andere kunnen gaan. Interne links dienen als navigatiemiddel voor bezoekers van je website.

Hoe zien interne links eruit.
Er zijn verschillende soorten interne links te vinden op een standaard website. De links in de menubalk op je website zijn interne links. De links in een footer zijn interne links. En alle andere linkjes op een pagina zijn ook interne links.

In de inleiding van deze blog ben je ook een interne link tegengekomen, namelijk in de tekst “SEO”. Deze link leidt naar een blog met informatie en uitleg over SEO, wat natuurlijk alles te maken heeft met dit onderwerp.

Hieronder staat een screenshot met een stukje tekst op mijn website dat interne links bevat:

voorbeeld-interne-link

In het voorbeeld hierboven zie je een interne link in het blauw, op “zoekwoorden onderzoek”. Deze interne link heb ik hier ook toegevoegd. Wanneer je op de link klikt open je een pagina op mijn website dat gaat over het uitbesteden van zoekwoordenonderzoek.

Dit is een klassiek voorbeeld van een interne link in een blog.

Wat is een interne linkstructuur?

Een interne linkstructuur verwijst naar de manier waarop interne links op een website zijn georganiseerd en gestructureerd. Dit is een belangrijk aspect van SEO (zoekmachineoptimalisatie) en websiteontwerp in het algemeen.

wat-is-interne-linkstructuur

De interne linkstructuur heeft invloed op de gebruikerservaring en de indexering van een website door zoekmachines. Een goed ingerichte interne linkstructuur helpt bezoekers om makkelijker door een website te navigeren, pagina’s te ontdekken en het helpt zoekmachines om de hiërarchie en context van een pagina te begrijpen.

Een goede interne linkstructuur zorgt voor organisatie, structuur en duidelijkheid op je website. Zo vind je op mijn website in het menu linkjes naar mijn diensten, maar ook naar mijn marketing blog. De hoofdpagina van mijn blog linkt vervolgens door naar verschillende categorieën, zodat bezoekers snel en makkelijk relevante informatie kunnen vinden.

Zie screenshot hieronder.

navigatie-interne-linkstructuur

Deze opzet helpt bezoekers om snel informatie te vinden over het onderwerp waar zij meer over willen weten. Klik je op SEO, dan opent er een pagina met alle blogs gerelateerd aan SEO. Wil je meer weten over e-mailmarketing, dan klik je op die link.

Zo vergroot ik de gebruiksvriendelijkheid voor mijn websitebezoekers, maar ook voor zoekmachines zoals Google.

Waarom is een goede interne linkstructuur belangrijk?

Je hebt hierboven al een beetje gelezen waarom een goede interne linkstructuur belangrijk is. Hieronder vind je nog meer redenen waarom een goede interne structuur belangrijk is:

 1. Navigatie: interne links dienen als navigatiemiddel voor bezoekers van je website. Een goede interne linkstructuur zorgt voor een betere navigatie op de website. Het helpt bezoekers om makkelijk van de ene naar de andere pagina te gaan en door verschillende secties van de website te bladeren.

 2. Gebruiksvriendelijkheid: een goede interne linkstructuur verbeterd de gebruiksvriendelijkheid van een website. Door het eenvoudiger te maken voor bezoekers om naar andere relevante pagina’s te gaan, vinden ze sneller de informatie waar ze naar op zoek zijn. Dit kan de ervaring van de bezoeker aanzienlijk verbeteren. Bovendien je ervoor dat bezoekers minder snel de website verlaten.

 3. SEO (Zoekmachineoptimalisatie): interne links hebben een belangrijke invloed op de SEO van een website. Ze helpen zoekmachines de structuur en hiërarchie van een website te begrijpen en dragen bij aan een betere interne linkjuice (de overdracht van autoriteit en waarde binnen een website). Dit kan leiden tot een betere indexering en ranking van pagina’s in zoekresultaten.

 4. Verdeling van linkjuice: linkjuice is een term binnen SEO dat verwijst naar de waarde of autoriteit die door middel van linkjes wordt overdragen van de ene pagina naar de andere pagina. Door linkjes toe te voegen op een pagina kun je waarde doorgeven aan andere pagina’s. Het totale linkprofiel van een pagina of website, heeft invloed op de algehele SEO-prestaties van een pagina of website.

  Als je belangrijke pagina’s hebt met een hoge autoriteit, kunnen interne links naar andere pagina’s ervoor zorgen dat die pagina’s ook profiteren van die autoriteit, waardoor de ranking verbetert. Andersom kun je er ook voor zorgen dat je andere pagina’s belangrijker maakt.

 5. Langere bezoeken op je website: interne links kunnen ervoor zorgen dat bezoekers langer op je website blijven en meer pagina’s verkennen. Dit kan wijzen op een betrokken publiek en kan positief worden beoordeeld door zoekmachines, waardoor je ranking omhoog kan gaan.

 6. Pagina’s “bekend” maken: interne links kunnen minder bekende of minder bezochte pagina’s helpen ontdekken. Dit kan vooral nuttig zijn voor websites met veel pagina’s. Niet alle pagina’s zijn even zichtbaar voor bezoekers, en sommige dieper gelegen pagina’s kunnen over het hoofd worden gezien. Door linkjes toe te voegen naar deze pagina’s kun je er toch voor zorgen dat ze meer zichtbaarheid krijgen en beter gevonden worden.

 7. Betere customer journey: door een goede interne linkstructuur kun je gebruikers door begeleiden naar belangrijke en relevante pagina’s op je website. Bijvoorbeeld, van een productbeschrijving naar de aankooppagina, of van een blogartikel naar gerelateerde andere pagina’s. Dit verbetert de kans op conversies of gewenste acties van de bezoekers.

6 Tips voor een goede linkstructuur

Bij het maken van een goede interne linkstructuur is het aan te raden om rekening te houden met de volgende principes:

 • Relevantie: de interne links moeten relevant zijn voor de pagina waarop ze worden geplaatst en voor de behoeften van de gebruiker. Ze moeten de gebruiker helpen om nuttige informatie te vinden. Daarom link ik vanuit deze blog naar andere blogs en pagina’s die met SEO te maken hebben.

 • Anker-teksten: gebruik duidelijke en beschrijvende ankerteksten voor je interne links. Dit helpt gebruikers en zoekmachines om te begrijpen waar de link naartoe leidt. Ik heb bijvoorbeeld een pagina met een uitleg over “zoekwoorden” op mijn website. De link plaats ik op het woord zoekwoorden en niet op “een pagina”. Of op “Klik hier” om de pagina te openen.

 • Hiërarchie: houd rekening met de hiërarchie van de website en zorg ervoor dat je de belangrijkste pagina’s op je website toevoegt aan de menubalk bovenaan je website. Vaak is het aan te raden om niet relevante pagina’s uit het menu te verwijderen.

 • Linkjuice: de structuur kan de verdeling van linkjuice beïnvloeden. Belangrijke pagina’s moeten voldoende interne links hebben om hun autoriteit te verspreiden. Zorg ervoor dat je belangrijkste pagina’s de meeste links krijgen.

 • Gebruikerservaring: de structuur moet de gebruikerservaring verbeteren en niet verwarren. Het moet gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn. Focus niet op het toevoegen van zo veel mogelijk links, maar zo veel mogelijk kwalitatieve links.
Een goed ontworpen interne linkstructuur is essentieel voor zowel gebruikers als zoekmachines en kan helpen om de prestaties van de website te verbeteren, zowel in termen van gebruiksvriendelijkheid als SEO.

Interne links & SEO

Interne links hebben dus alles te maken met SEO. Het kan je SEO maken of breken en belangrijke pagina’s een boost geven. Een goede interne linkstructuur kan nooit verkeerd zijn. Al is het alleen al voor een goede navigatie binnen je website.

Wees relevant!

Bij het implementeren van interne links is het belangrijk om relevantie in gedachten te houden. Link naar pagina’s die daadwerkelijk verband houden met het onderwerp van de huidige pagina.

Overmatig gebruik van interne links of onjuist gebruik kan als spam worden beschouwd en negatieve gevolgen hebben voor zowel de gebruikerservaring als de SEO van de site.

Meet het aantal interne links op je pagina

Wil je weten hoeveel interne links een pagina heeft, dan zijn er verschillende tools die je daarvoor kunt gebruiken. Google Search Console heeft een functie dat toont hoeveel interne links een pagina heeft.

Mocht je een WordPress-website hebben en gebruik maken van de Yoast SEO Plugin, dan kun je met deze plugin ook zien hoeveel interne links een pagina heeft.

Let op: wees zorgvuldig met wijzigingen!

Verander niet opeens alle URL’s op je website. Dit kan schade brengen aan je SEO. Wil je de URL’s van bestaande pagina’s veranderen, dan moet je dat zorgvuldig doen en je moet er goed over nadenken. Je moet ook aan Google doorgeven welke URL’s je hebt aangepast. Dit doe je met een zogeheten redirect. Ik raad je aan om je eerst in te lezen over dit onderwerp of mijn hulp in te schakelen als je van plan bent om de volledige URL-structuur van bestaande pagina’s om te gooien. Nieuwe pagina’s kun je wel direct van een goede URL voorzien.

Hulp nodig met SEO?

Hulp nodig met marketing

SEO kan een bedrijf veel opleveren. Ook nu nog. Ik weet precies hoe SEO effectief toegepast moet worden voor jouw bedrijf. Als er relevante en kansrijke zoekwoorden zijn.

Je kunt je volledige SEO aan mij uitbesteden of een deel ervan. Ook kun je een adviesonderzoek afnemen. Dat mag je natuurlijk zelf bepalen.

Klik op een van de knoppen hieronder voor meer informatie.

Waarom is deze blog geschreven?
Deze blog is geschreven om het belang van interne linkbuilding te benadrukken. Veel ondernemers zijn bezig met SEO, maar weten niet hoe belangrijk een goede interne linkstructuur is en hoeveel het kan opleveren. Ik heb dit ook jaren onderschat, terwijl ik er wel mee bezig was. De kans is daarom groot dat de interne linkstructuur op jouw website beter kan.

Relevante blogs:
13 SEO Tips om vandaag toe te passen
12 Stappen om je website hoger in Google te krijgen

Bronnen:
1. Neil Patel – Internal Links Boost Page Performance
2. Neil Patel – Internal Linking Guide

Scroll naar boven