wat-is-content-marketing

Wat is Contentmarketing? En waarom het interessant is voor Jouw Bedrijf (Uitleg & Tips)

Content en contentmarketing zijn begrippen die je vaak hoort in de marketingwereld. Content marketing is een strategische marketingaanpak die zich richt op het creëren en delen van waardevolle en relevante content om een specifieke doelgroep aan te trekken. Dit kan van alles zijn. Blogs, social media berichten, podcasts, video’s, e-books, whitepapers of een combinatie.

Het doel van contentmarketing is om een specifieke doelgroep aan te trekken (en te behouden) om uiteindelijk winstgevende acties uit deze doelgroep te halen. Denk aan een aanmelding voor je mailinglijst, een proefperiode of een sale.

Contentmarketing is erg breed, maar zeer effectief mits goed toegepast. Hieronder lees je alles over dit onderwerp. Te beginnen met een korte uitleg van het begrip “content”.

Wat is content?

Content verwijst naar alle informatie die wordt gedeeld op een website, blog, social media, podcast of andere online platforms. Content kan in verschillende vormen worden gepresenteerd, zoals blogs, artikelen, webpagina’s, afbeeldingen, video’s, podcasts, e-books, infographics en meer.

Het is eigenlijk alles wat een bedrijf, merk of individu publiceert om hun publiek te informeren, inspireren, vermaken of overtuigen.

Content kan verschillende doelen hebben, zoals het genereren van verkeer naar een website, het verhogen van de naamsbekendheid, het positioneren van een merk als een autoriteit binnen een bepaalde branche, het overbrengen van kennis of het aanbieden van oplossingen voor problemen waarmee mensen worden geconfronteerd.

Wil je beginnen met content marketing, dan is het belangrijk om een contentstrategie te hebben die aansluit bij de doelstellingen van jouw bedrijf en je doelgroep. Hoe je dit doet lees je verder in dit blog.

wat-is-content

De betekenis van content marketing

De betekenis van contentmarketing is het creëren en verspreiden van waardevolle en relevante content om een bepaalde doelgroep aan te trekken en te behouden en uiteindelijk winstgevende acties te stimuleren.

In essentie draait het bij contentmarketing om het creëren en delen van informatie, educatieve materialen, entertainment of andere inhoud die relevant is voor een doelgroep. Het doel is om hen te betrekken, te informeren en te inspireren, om ze uiteindelijk te stimuleren om een waardevolle actie te ondernemen die waarde kan opleveren voor een bedrijf.

Denk aan het aanschaffen van een product, een aanmelding voor je nieuwsbrief of een aanbeveling van jouw merk bij anderen.

Het doel van contentmarketing

Het doel van contentmarketing is om een relatie op te bouwen met je doelgroep, zodat ze jouw merk herkennen als een betrouwbare bron van informatie. Dit moet er uiteindelijk toe leiden dat een goede beslissing kunnen nemen om met jou in zee te gaan.

Een succesvolle contentmarketingstrategie kan helpen bij het opbouwen van merkloyaliteit, het vergroten van de naamsbekendheid, het aantrekken van nieuwe klanten, het verbeteren van de zoekmachineoptimalisatie (SEO), het opbouwen van autoriteit in jouw branche en het vergroten van de omzet.

doel-content-marketing

Soorten content marketing

Contentmarketing komt in verschillende vormen voor. Het belangrijkste is dat de inhoud relevant en waardevol is voor jouw doelgroep en dat het moet worden gemaakt op basis van hun interesses, behoeften en pijnpunten.

Er zijn verschillende soorten contentmarketing die kunnen worden gebruikt om een bepaalde doelgroep op de juiste manier aan te spreken en uiteindelijk winstgevende acties te stimuleren. Hieronder staan enkele veelvoorkomende vormen van contentmarketing:

 • Bloggen: een blog is een online publicatie van artikelen, informatieve content, adviezen of andere geschreven inhoud. Blogs zijn een uitstekende manier om bezoekers naar een website te trekken en hen te informeren over de producten of diensten die je aanbiedt.

 • Video’s produceren: video’s zijn een krachtige manier om een doelgroep te betrekken en waardevolle content te delen. De video’s kunnen variëren van korte, snelle video’s tot langere tutorials of documentaires. Deze video’s kunnen worden gedeeld op een website, sociale media of YouTube.

 • E-books: e-books zijn elektronische boeken die worden gedistribueerd via internet. E-books worden al jarenlang effectief ingezet als onderdeel van de contentstrategie van bedrijven. Het is een effectieve manier om waarde te bieden aan consumenten en ze zijn heel handig om je mailinglijst te vullen. E-books worden vaak ingezet voor leadgeneratie als onderdeel van een marketingfunnel.

 • Infographics: infographics zijn visuele representaties van informatie, gegevens en kennis. Ze zijn een goede manier om je doelgroep te informeren over complexe onderwerpen en om je merk te positioneren als een autoriteit in jouw branche.

 • Podcasts: podcasts zijn audio-opnames die online kunnen worden gestreamd of gedownload. Podcasts worden steeds bekender en winnen populariteit. Ze bieden een uitstekende manier om je doelgroep te informeren over producten of diensten. Het grootste voordeel is dat podcasts gemakkelijk kunnen worden geconsumeerd terwijl mensen onderweg zijn. Bijvoorbeeld naar werk, school of tijdens het autorijden.

 • Social media: social media heeft een belangrijke functie in de contentstrategie van bedrijven. Op social media kunnen content marketeers onbeperkt verschillende soorten content delen, waaronder afbeeldingen, video’s, korte berichten en links naar artikelen. Sociale media bieden een uitstekende manier om een band op te bouwen met je doelgroep en nieuwe doelgroepen te bereiken.

 • Case studies: case studies zijn verhalen van klanten waarin wordt beschreven hoe de producten of diensten van bedrijven hen heeft geholpen. Case studies zijn een krachtig middel om potentiële klanten te informeren en te overtuigen van de waarde van jouw product of dienst. Het is uitgebreid verhaal met alle ins- en outs over hoe jij de klant hebt geholpen.

 • Whitepapers: whitepapers zijn diepgaande rapporten over een specifiek onderwerp. Ze zijn een uitstekende manier om expertise over te brengen en je te positioneren als een autoriteit in jouw branche.

7 voordelen van contentmarketing

 1. Meer zichtbaarheid en bekendheid: door regelmatig en consistent waardevolle content te maken en delen, kun je jouw merk of bedrijf zichtbaarder maken en de bekendheid vergroten.

 2. De relatie met je doelgroep verbeteren: door regelmatig relevante en nuttige informatie te delen, kun je het vertrouwen van je doelgroep winnen en de relatie met hen versterken.

 3. Meer leads en sales genereren: een sterke contentstrategie, die goed inspeelt op de wensen, behoeften en interesses van een doelgroep, kan leiden tot een grote hoeveelheid leads en meer sales.

 4. Verbetering van de SEO: contentmarketing is een effectieve manier om meer bezoekers op je website te krijgen wanneer je SEO toepast. Door waardevolle en relevante informatie te delen op je website (met zoekmachineoptimalisatie in je achterhoofd) kun je veel gratis bezoekers aantrekken.

 5. Meer autoriteit: door kwalitatieve en waardevolle content te creëren en te delen, kun je jouw bedrijf of merk positioneren als een autoriteit in jouw branche en de expertise van jouw merk versterken.

 6. Hogere betrokkenheid en meer interactie: door content te creëren die aantrekkelijk en boeiend is voor jouw doelgroep, kun je de betrokkenheid en interactie op sociale media en andere kanalen verhogen.

 7. Duurzame groei op lange termijn: contentmarketing kan een korte- en lange termijn investering zijn. Op lange termijn kan het bijdragen aan stabiele groei, omdat het waarde biedt aan het publiek en je met content kan blijven inspireren, informeren en vermaken.

Hoe maak je een goede contentstrategie?

voordelen-van-contentmarketing

Het ontwikkelen van een goede contentstrategie vereist een strategische aanpak. De volgende stappen kunnen je helpen bij het maken van een goede contentstrategie:

Stap 1: bepaal je doelen

Bepaal wat je wil bereiken met jouw contentstrategie. Dit kan bijvoorbeeld zijn het vergroten van het aantal leads, het verhogen van de merkbekendheid, meer websitebezoekers krijgen of het vergroten van het aantal volgers of de interactie op sociale media. Het kan ook een combinatie zijn.

Stap 2: bepaal je doelgroep

Bepaal je doelgroep en werkt uit wat hun interesses, behoeften en uitdagingen zijn. Dit zal je helpen om content te maken die aantrekkelijk en relevant is voor hen. Doe je dit goed, dan is de kans groter dat je content impact heeft op je doelgroep en het vergroot de kans dat je de gestelde doelen bereikt.

Stap 3: maak een content-inventaris en vul aan met nieuwe ideeën

Maak een lijst van alle content die je al hebt en vul aan met nieuwe ideeën. Analyseer je bestaande content, bepaal welke content goed presteert en welke niet. Dit kan helpen om de huidige content te verbeteren en om nieuwe content te creëren die goed aansluit op de interesses van de doelgroep.

Stap 4: maak een contentkalender

Maak een planning voor het maken en delen van de content op verschillende kanalen. Zorg ervoor dat de inhoud aansluit op de interesses van de doelgroep en de doelstellingen van de contentstrategie.

Stap 5: kies de juiste kanalen

Bepaal welke kanalen het meest geschikt zijn om jouw doelgroep te bereiken en de doelstellingen van de contentstrategie te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn de website, sociale media, blogs, nieuwsbrieven, video’s of podcasts.

Stap 6: meet en evalueer de resultaten

Uiteindelijk moet je de resultaten van jouw inspanningen meten. Hoe goed presteert jouw aanpak en bereik je hiermee de gestelde doelen. Gebruik de informatie die je verzamelt om je contentstrategie aan te passen en te verbeteren.

Door deze stappen te volgen, kun je een effectieve contentstrategie ontwikkelen die inspeelt op de behoeften en interesses van jouw doelgroep en bijdraagt aan het bereiken van de doelen van jouw bedrijf.

Hoe schrijf je goede content?

Het schrijven van goede content vereist aandacht voor verschillende aspecten. Hieronder staan een aantal tips die je helpen om goede content te maken of schrijven:

 • Gebruik de taal van je doelgroep: het is belangrijk om je content goed af te stemmen op je doelgroep. Spreek of schrijf in de taal van je doelgroep. Spreek hen op de juiste manier en met de juiste toon aan om je boodschap zo effectief mogelijk over te brengen.

 • Structuur en opmaak: zorg voor een duidelijke structuur en mooie opmaak van de content. Gebruik tussenkopjes, alinea’s en witruimte om de leesbaarheid te vergroten. Maak ook gebruik van opsommingen, tabellen of afbeeldingen om de informatie overzichtelijk weer te geven. Probeer “rijke” content te maken zoals ze dat zo mooi noemen.

 • Relevantie en waarde: zorg dat de content relevant en waardevol is voor de doelgroep. Geef antwoorden op vragen die zij hebben en biedt oplossingen voor hun problemen.

 • Heldere taal: gebruik duidelijke en begrijpelijke taal, zonder jargon of vaktermen. Probeer ook om lange zinnen te vermijden. Kort en bondig is altijd goed.

 • Unieke en aantrekkelijke inhoud: probeer unieke en onderscheidende content te maken en zorg ervoor dat jouw content beter is dan dat van concurrenten. Dit geldt voor SEO, maar ook zeker voor sociale media en andere kanalen. Maak gebruik van aantrekkelijke koppen en intro’s om de aandacht van de lezer te trekken.

 • Grammatica en spelling: controleer altijd de grammatica en spelling van de content en probeer fouten te voorkomen.

 • SEO-optimalisatie: houd bij het schrijven van content rekening met zoekmachineoptimalisatie (SEO) om ervoor te zorgen dat de content goed vindbaar is in zoekmachines. Doe je dit goed, dan creëer je een win-winsituatie. Bestaande volgers en klanten zijn blij met de content die je deelt en het kan nieuwe bezoekers en klanten opleveren.

Door deze aspecten in acht te nemen, kun je goede content schrijven die de interesse wekt van de doelgroep, waardevol is en aanzet tot actie.

Ben je niet goed in het schrijven van teksten of content maken?

niet-goed-in-content-maken

Huur dan een copywriter content marketeer in! Een copywriter is een tekstschrijver die gespecialiseerd is in het schrijven van overtuigende en effectieve teksten voor commerciële doeleinden, zoals advertenties, brochures, websites, blogs en andere marketingmaterialen.

Een copywriter weet hoe hij of zij de aandacht van de lezer kan trekken en vasthouden, en hoe hij of zij de lezer kan overtuigen om tot actie over te gaan, zoals het kopen van een product of dienst.

Door het inhuren van een copywriter kun je ervoor zorgen dat je bedrijf overtuigende en effectieve marketingteksten heeft die je helpen om meer klanten en omzet te genereren.

Hieronder nog enkele redenen waarom het handig kan zijn om een copywriter in te huren:

 • Professionele kwaliteit: een copywriter is gespecialiseerd in het schrijven van teksten en heeft hier vaak een opleiding of training voor gevolgd. Hierdoor kan hij of zij teksten van professionele kwaliteit leveren die goed gestructureerd, begrijpelijk en overtuigend zijn.

 • Tijdbesparend: het schrijven en maken van goede content kost tijd en moeite. Door een copywriter in te huren bespaar je tijd en kun je je focussen op andere belangrijke taken.

 • Expertise in SEO: een goede copywriter heeft ook kennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en kan hiermee rekening houden bij het schrijven van content. Hierdoor wordt de content beter vindbaar in zoekmachines en krijg je meer websitebezoekers.

 • Creativiteit: een copywriter is vaak creatief en kan hierdoor originele en pakkende content schrijven die de aandacht trekt van de doelgroep.

 • Consistentie: door regelmatig content te publiceren die geschreven is door een copywriter, zorg je voor consistentie in kwaliteit, toon en stijl. Dit kan bijdragen aan het opbouwen van een sterke merkidentiteit en het vergroten van de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van je bedrijf.

Kortom, het inhuren van een copywriter kan bijdragen aan het leveren van professionele, aantrekkelijke en effectieve content die je bedrijf helpt groeien en succesvol te maken.

Wat doet een content marketeer?

Het is ook mogelijk om een content marketeer in te huren. Een content marketeer is een marketeer die gespecialiseerd is in het maken van content en is verantwoordelijk voor het creëren en beheren van waardevolle en relevante content om de marketingdoelstellingen van een bedrijf of merk te ondersteunen.

De taken van een content marketeer kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de sector en de specifieke doelen van het marketingteam. Enkele van de belangrijkste activiteiten die een content marketeer kan uitvoeren zijn:

 • Het ontwikkelen van een contentstrategie
 • Het maken van content (in welke vorm dan ook)
 • Contentoptimalisatie (voor meer resultaat uit bestaande content)
 • Content publiceren en delen
 • Doelgroep analyse (het beter begrijpen en leren kennen van de doelgroep)
 • Storytelling (betrokkenheid van de doelgroep vergroten)

Samengevat, een content marketeer speelt een cruciale rol bij het aantrekken en behouden van klanten door middel van waardevolle en relevante content die de doelgroep aanspreekt en hun betrokkenheid bij het merk vergroot.

Conclusie

Contentmarketing is een interessante en krachtige vorm van marketing. Contentmarketing maakt veelal gebruik van gratis kanalen en is een effectieve manier om een doelgroep te bereiken, inspireren, te betrekken en te overtuigen.

Contentmarketing kan op verschillende manieren worden ingezet en kan een bedrijven leveren aan de marketingdoelen van een bedrijf. Hoe precies, dat moet worden bepaald in de contentstrategie.

Het grootste nadeel van contentmarketing is dat het veel tijd kost en de resultaten niet altijd even snel zichtbaar zijn.

Hulp nodig met contentmarketing of teksten schrijven?

content-marketeer-inhuren

Heb je geen idee hoe of waar je moet beginnen, dan kan ik je helpen. Ik ben al jaren bezig met contentmarketing en het schrijven van allerlei soorten teksten. Van blogs tot social media berichten en advertenties.

Ik weet precies hoe jouw doelgroep bereikt moet worden, met welke content en via welke kanalen. Ook kan ik een goede contentstrategie maken om op een effectieve manier op je doelgroep in te spelen.

Neem bij vragen gewoon even contact op via de knop hieronder. Dan bespreken we de mogelijkheden en vertel ik jou hoe contentmarketing waardevol kan zijn voor jouw bedrijf.

Tot snel en veel succes!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven