wat-is-conversie-optimalisatie

Wat is Conversie Optimalisatie? 10 Voordelen + Stappenplan

Conversie optimalisatie, ook wel bekend als CRO (Conversion Rate Optimization), is het proces van het verbeteren van een website, marketingcampagne of andere digitale kanalen om de conversieratio te verhogen. Het doel van conversieoptimalisatie is om meer bezoekers om te zetten in klanten, leads of gebruikers die de gewenste actie ondernemen.

Conversie optimalisatie maakt het verschil tussen een slecht of goed presterende advertentie. En een slecht of goed presterende landingspagina. Met gerichte verbeteringen wordt ervoor gezorgd dat advertenties, landingspagina’s en websites beter presteren en meer conversies binnenhalen.

In dit blog lees je alles over de voordelen van conversie optimalisatie en gaan we dieper in op het onderwerp. Ook lees hoe conversie optimalisatie werkt en vind je tips om het zelf toe te passen.

Conversie optimalisatie betekenis

Conversieoptimalisatie is het proces van systematisch analyseren, testen en verbeteren van een website, advertentie, marketingcampagne of digitale kanalen met als doel de conversieratio te verhogen. Het richt zich op het verbeteren van de effectiviteit van de website of campagne om meer bezoekers te converteren naar klanten, leads, abonnees of andere gewenste acties, wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties en een hogere return on investment (ROI) van marketinginspanningen.

Het proces omvat gegevensanalyse, het formuleren van hypotheses, A/B-testen en het implementeren van succesvolle wijzigingen om de gewenste conversiedoelen te bereiken en de gebruikerservaring te optimaliseren.

Wat is een conversie?

Een conversie is een vastgesteld resultaat. Wanneer iemand een aankoop heeft gedaan, een leadformulier heeft ingediend of je e-book heeft gedownload, dan wordt dat geteld als een conversie.

Bedrijven hebben als doel om zo veel mogelijk conversies te maken. Dit wil dus zeggen zo veel mogelijk aankopen of zo veel mogelijk aanmeldingen.

Wat de conversie precies is, verschilt per bedrijf en kan door het bedrijf zelf worden vastgesteld. Een bedrijf kan meerdere conversiedoelen hebben.

Alles over conversies kun je lezen in mijn andere blog.

Wat is online marketing?

Hoe werkt conversie optimalisatie?

In de praktijk wordt de term conversie vaak gebruikt bij online adverteren. Wanneer je adverteert in Google of Facebook dan is het belangrijk om je conversies te meten. Doe je dit niet, dan weet je niet hoe effectief je advertenties zijn.

Wanneer je geen conversies meet weet je niet hoeveel leads of verkopen voort zijn komen uit je advertenties. Eigenlijk weet je dus niet wat je advertenties opleveren, waardoor je niet kunt beoordelen hoe effectief ze daadwerkelijk zijn.

Bij adverteren in Google en Facebook moet je bepaalde instellingen voltooien om ervoor te zorgen dat conversies gemeten worden. Bij Facebook moet je de zogeheten “Facebook pixel” installeren en bij Google Ads moet je “scripts” toevoegen aan je website.

Conversie optimalisatie in 7 stappen

Conversieoptimalisatie is een gestructureerd proces en omvat verschillende stappen en methoden om de prestaties te evalueren en verbeteringen door te voeren. Het proces van conversieoptimalisatie omvat meestal de volgende stappen:

 1. Data-analyse: het proces begint met het verzamelen en analyseren van gegevens over het gedrag van websitebezoekers of gebruikers van andere digitale kanalen. Hiervoor gebruik je marketing tools zoals Google Analytics en Hotjar. Je probeert inzicht te krijgen in hoe bezoekers zich op je site bewegen, waar ze afhaken en welke elementen van de pagina’s wel of niet effectief zijn.

  Kort samengevat bestudeer je de bezoekersstromen, probeer je knelpunten te identificeren en probeer je te achterhalen waarom bezoekers niet de gewenste actie ondernemen.

 2. Doelstellingen bepalen: het is belangrijk om duidelijke conversiedoelstellingen te maken. Wat wil je dat de gebruikers doen op de website? Dit kan variëren van het voltooien van een aankoop tot het invullen van een formulier of het inschrijven voor een nieuwsbrief.

 3. Hypotheses opstellen: op basis van de gegevensanalyse en de gestelde doelen kunnen hypotheses worden opgesteld over mogelijke verbeteringen. Bijvoorbeeld, als veel bezoekers afhaken op de betaalpagina, kan een hypothese zijn dat het vereenvoudigen van het afrekenproces de conversieratio zal verhogen.

 4. A/B-testen: met behulp van A/B-testen worden verschillende versies van een pagina of element getest om te zien welke variant het best presteert. Test bijvoorbeeld twee verschillende call-to-action knoppen om te bepalen welke meer klikken genereert. Of test twee verschillende landingspagina’s om te zien welk de beste resultaten opleveren.

  Je kunt er ook voor kiezen om meerdere dingen tegelijk te testen. Denk aan de header van pagina, afbeeldingen, kleuren en call-to-actions.

 5. Implementeren van wijzigingen: op basis van de testresultaten implementeer je de meest succesvolle varianten in je website of marketingcampagne om de conversieratio te verbeteren.

 6. Continu optimaliseren: conversieoptimalisatie is een doorlopend proces. Na het implementeren van wijzigingen moet de website of campagne opnieuw geëvalueerd en verbeterd worden om steeds betere resultaten te behalen.

 7. Monitoring en rapportage: meet je conversiegegevens nauwkeurig en rapporteer regelmatig over de voortgang en verbeteringen aan belanghebbenden.
Door conversieoptimalisatie toe te passen, kunnen bedrijven hun online prestaties verbeteren, hun marketinginvesteringen effectiever maken en uiteindelijk meer waarde halen uit hun digitale activiteiten. Het draagt bij aan een betere gebruikerservaring en een hogere klanttevredenheid, wat positief bijdraagt aan het succes van een organisatie.

10 voordelen van conversie optimalisatie (wat het oplevert)

Hier volgt een lijst met de voordelen van conversieoptimalisatie voor bedrijven:

 1. Verhoogde conversieratio: het belangrijkste voordeel is dat conversieoptimalisatie leidt tot een hogere conversieratio (als je het goed doet). Dit betekent dat meer bezoekers daadwerkelijk klanten worden, zich aanmelden of een andere gewenste actie ondernemen.

 2. Verbeterde ROI: door het verhogen van de conversieratio kunnen bedrijven meer waarde halen uit hun marketinguitgaven. Het verbetert de return on investment (ROI) en maakt marketinginspanningen effectiever. Oftewel, het wordt goedkoper om leads en verkopen te genereren.

 3. Betere gebruikerservaring: conversieoptimalisatie richt zich op het begrijpen van de behoeften van de gebruikers en het optimaliseren van de website of campagne om aan die behoeften te voldoen. Dit resulteert in een betere gebruikerservaring en tevredenheid.

 4. Meer rendement uit organische bezoekers: conversieoptimalisatie heeft niet alleen voordelen voor bezoekers die via een advertentie op je website zijn gekomen, maar ook voor organische bezoekers. Conversieoptimalisatie kan leiden tot meer rendement uit organische bezoekers en SEO.

 5. Kostenbesparingen: door conversieoptimalisatie kunnen bedrijven de prestaties van hun website verbeteren zonder dat ze extra kosten hoeven te maken voor meer verkeer. Het maximaliseert de resultaten met de bestaande middelen en uitgaven.

 6. Data-gedreven besluitvorming: het proces van conversieoptimalisatie is gebaseerd op gegevensanalyse en testen. Het stelt bedrijven in staat om beslissingen te nemen op basis van feitelijke resultaten en niet op basis van aannames.

 7. Verbeterde klantinzichten: door het analyseren van het gedrag van bezoekers en het testen van verschillende varianten, krijgen bedrijven waardevolle inzichten in het gedrag en de voorkeuren van hun klanten.

 8. Betere concurrentiepositie: bedrijven die conversieoptimalisatie serieus nemen, kunnen zich onderscheiden van hun concurrenten door een betere website-ervaring en effectievere marketingcampagnes te bieden.

 9. Betere marketingstrategieën: door te begrijpen welke elementen en campagnes het beste presteren, kunnen bedrijven hun marketingstrategieën verfijnen en investeringen richten op de meest succesvolle kanalen en tactieken.

 10. Focus op klantbehoeften: conversieoptimalisatie dwingt bedrijven om zich te concentreren op de behoeften en verwachtingen van hun doelgroep, klanten en potentiële klanten, waardoor ze meer klantgericht worden.

Over het geheel genomen kan conversieoptimalisatie een aanzienlijke impact hebben op de bedrijfsresultaten, klanttevredenheid en concurrentiepositie, waardoor het een waardevolle strategie is voor bedrijfsgroei en succes.

Je website conversie verhogen?

Er is dus geen standaard antwoord voor het verhogen van je conversies. De conversie kan op verschillende manieren worden verhoogd en is mede afhankelijk van de effectiviteit van je huidige aanpak en marketingstrategie. Ook hangt het af van de soort conversie.

Om je conversie en conversiepercentages te verhogen moet je het gehele marketingproces analyseren en optimaliseren.

De 3 belangrijkste tips voor het verbeteren van de conversies op je website zijn:

*In onze andere blog over conversies verhogen vind je 19 tips om de conversie op je website te verhogen (klik op de link om de blog te openen in een nieuwe tab). Sommige tips kun je direct toepassen op je website of advertentie (ook wanneer je weinig verstand hebt van conversie optimalisatie)!

Huur een conversie optimalisatie specialist in!

Hulp nodig met marketing

Mocht je alle informatie in deze blog te ingewikkeld vinden kun je ook mijn hulp inschakelen. Door kleine (of grote) verbeteringen aan te brengen (in je website of advertenties) zorg ik voor meer conversie en betere conversiepercentages.

Klik op de knop hieronder voor meer informatie en wat ik voor je kan betekenen.

Scroll naar boven