call-to-action

Gebruik Goede Call-to-Actions op je Website! Uitleg, Betekenis & Voorbeelden

In de wereld van marketing en communicatie is er één term die keer op keer de aandacht trekt: “Call to Action”, ook wel CTA genoemd. Je hoort vaak dat je goede Call To Actions nodig hebt, bijvoorbeeld op je website of in je advertentie. Maar wat betekent deze term eigenlijk? En waarom zijn Call To Actions zo belangrijk voor bedrijven?

Het antwoord is simpel: goede call to actions kunnen het verschil maken tussen een succesvolle en niet succesvolle website of landingspagina. En een goed advertentie of slecht presterende advertentie.

Daarom lees je in dit blog alles over de betekenis van Call to Actions, de voordelen en vind je enkele voorbeelden van Call to Actions.

Wat is een Call to Action?

Een “Call to Action,” vaak afgekort als CTA, is een doelgerichte uitnodiging of instructie die is ontworpen om de lezer, kijker of bezoeker aan te moedigen om een specifieke actie te ondernemen. Deze acties kunnen variëren van het klikken op een link, het invullen van een formulier, het downloaden van een e-book, het inschrijven voor een nieuwsbrief tot het kopen van een product.

Het belangrijkste doel van een CTA is om de conversie te stimuleren, wat betekent dat de gebruiker daadwerkelijk overgaat tot de gewenste actie. Dus dat hij of zij een aankoop doet, een e-book downloadt of een zich aanmeldt op je contactformulier.

Een goede CTA kan het verschil maken tussen een goed of slecht presterende website, pagina of advertentie.

Waar worden Call to Actions toegepast?

CTA’s spelen een cruciale rol in marketing, advertenties, webdesign en content marketing, omdat ze helpen om de aandacht van het publiek vast te houden en hen te begeleiden naar de gewenste resultaten.

Call to Actions worden vaak gebruikt op websites, landingspagina’s, advertenties, social media posts, video’s, podcasts en blogs. Door middel van Call To Actions stimuleren bedrijven mensen om een vervolgstap te nemen.

Een effectieve CTA is duidelijk, aantrekkelijk en relevant om mensen te overtuigen om actie te ondernemen.

Call to Action betekenis

Kort samengevat is een Call to Action niets meer dan een knop of tekst op je website, advertentie of social media post om de lezer te stimuleren om een actie te ondernemen.

Hieronder lees je hoe je een goede call to action maakt en vind je enkele voorbeelden.

Call to Action voorbeelden en soorten

Goede advertentie funnels

Er zijn verschillende soorten Call to Actions (CTA’s), en ze kunnen variëren op basis van het doel van je communicatie, waar de CTA wordt gebruikt en het gewenste gedrag dat je van je doelgroep wilt stimuleren.

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten CTA’s:

Tekstuele CTA’s:

Dit zijn eenvoudige tekstlinks of zinnen die de lezer aansporen tot actie. Tekstuele CTA’s komen vaak voor in advertenties, websites en blogs. Bijvoorbeeld: “Klik hier voor meer informatie”, “Ontvang een offerte”, “Download onze gratis e-book” of “Koop nu”.

Zie hieronder een voorbeeld van een uitgebreide tekstuele CTA op mijn website, waarbij ik een van mijn diensten onder de aandacht breng.

tekstuele-call-to-action

Knop CTA’s:

Knoppen zijn visuele elementen die opvallen en de lezer aansporen om erop te klikken. Ze bevatten meestal actiewerkwoorden zoals “Koop nu”, “Bestellen”, “Downloaden” of “Aanmelden”. Knoppen worden overal gebruikt, en zijn ook heel effectief op websites.

Zie hieronder een voorbeeld.

knop-call-to-action

Afbeelding- of grafische CTA’s:

Bij dit soort CTA’s worden afbeeldingen of illustraties gebruikt om de aandacht te trekken en actie te stimuleren. Ze kunnen worden gebruikt voor acties zoals het downloaden van e-books, het bekijken van een relevante video of om bezoekers te leiden naar een belangrijkere pagina op je website.

afbeelding-call-to-action

Pop-up CTA’s:

Pop-ups verschijnen meestal op websites en trekken de aandacht van bezoekers, omdat ze zichtbaar en uit het niets op de pagina verschijnen. Bij pop-ups gaat het vaak om een concrete actie om bijvoorbeeld leads te verzamelen, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief of het downloaden van een e-book.

Je kunt pop-ups ook inzetten om een belangrijk product of een van je diensten onder de aandacht te brengen. Ik gebruik ook pop-ups op mijn website, onder andere in mijn blogs.

pop-up-cta

Exit CTA’s:

Deze CTA’s worden geactiveerd wanneer een gebruiker de intentie heeft om een webpagina te verlaten, zoals een pop-up met een last-minute aanbieding om de gebruiker te overtuigen te blijven of een aankoop te doen. Bekijk het voorbeeld hieronder.

exit-pop-up-cta

Video CTA’s

In video’s worden CTA’s vaak gebruikt om kijkers aan te moedigen om een vervolgactie te ondernemen, zoals het bezoeken van een website, het abonneren op een kanaal of het delen van de video. Video Call-to-Actions kunnen op verschillende manieren voorkomen, zoals in een knop of gesproken bericht.

Het kiezen van het juiste type CTA hangt af van je doelstellingen, je doelgroep en de specifieke context waarin je de CTA wilt gebruiken. Het is belangrijk om CTA's te ontwerpen die goed passen bij je marketingdoelen en om A/B-testen uit te voeren om te bepalen welke CTA's het meest effectief zijn voor jouw publiek.

Hoe maak je een goede Call To Action?

Het creëren van een effectieve Call to Action kan op verschillende manieren en het is belangrijk om er goed over na te denken. Je moet het ook niet moeilijker maken dan het is. Zorg ervoor dat de CTA aansluit op de pagina en het doel dat je wil bereiken.

Hieronder staan 10 tips voor het maken van goede Call To Actions:

 1. Wees duidelijk en beknopt: houd je CTA kort en krachtig. Gebruik geen ingewikkelde taal of lange zinnen. Een duidelijke en beknopte boodschap is meer dan genoeg om de aandacht van de lezer te grijpen.

 2. Gebruik actiewoorden: gebruik sterke actiewoorden die de gewenste actie benadrukken. Enkele voorbeelden zijn “Koop nu”, “Meld je aan”, “Ontdek meer”, “Download” en “Lees verder”.

 3. Benadruk de voordelen: laat de lezer weten wat hij of zij kan verwachten of welk voordeel hij of zij zal krijgen door op de CTA te klikken of de gewenste actie te ondernemen. Bijvoorbeeld, “Ontvang 50% korting”, “Download het gratis e-book” of “Ontdek de geheimen van succes.”

 4. Maak het visueel opvallend: gebruik opvallende kleuren, lettertypen of ontwerpen om de CTA visueel te laten opvallen. Zorg ervoor dat de CTA opvalt en gemakkelijk te zien is op de pagina of in het marketingmateriaal.

 5. Zorg voor een goede plaatsing: zet de CTA op een strategische locatie op je webpagina of marketingmateriaal. Het moet opvallen en gemakkelijk te vinden zijn zonder dat de lezer hoeft te scrollen of te zoeken. Bijvoorbeeld in de header van je website.

 6. Relevantie is cruciaal: zorg ervoor dat de CTA relevant is voor de inhoud of context waarin deze wordt weergegeven. De CTA moet passen bij de behoeften en interesses van je doelgroep.

 7. Test en optimaliseer: test verschillende versies van je CTA om te zien welk het best presteert. Experimenteer met verschillende teksten, kleuren, knopgroottes en plaatsingen. Analyseer de resultaten om te bepalen welke CTA het meest effectief is.

 8. Creëer een gevoel van urgentie: als je CTA van toepassing is op je aanbod, voeg dan elementen van urgentie toe zoals: “Beperkte tijd beschikbaar” of “Alleen vandaag geldig.” Dit kan mensen aansporen om sneller actie te ondernemen.

 9. Wees consistent: zorg ervoor dat de CTA overeenkomt met de belofte die je in de rest van de content hebt gedaan. Als je bijvoorbeeld een CTA hebt voor een gratis download, zorg er dan voor dat de download daadwerkelijk gratis is en dat er geen verborgen kosten zijn.

 10. Monitor en meet: gebruik analytische tools om de prestaties van je CTA’s te volgen. Houd bij hoeveel klikken en conversies ze genereren en pas je CTA-strategie aan op basis van de verzamelde gegevens.
Let op! Het is belangrijk om te onthouden dat er geen one-size-fits-all benadering is voor CTA's, omdat wat werkt afhangt van je doelgroep, aanbod en doelen. Daarom is het testen en optimaliseren van CTA's een voortdurend proces om de beste resultaten te behalen. Je kunt ook meerdere CTA’s toevoegen op je website.

5 voordelen van een goede CTA

 1. Verhoogt de conversie: een duidelijke en overtuigende CTA kan de conversieratio van een website, advertentie of campagne aanzienlijk verbeteren. Dit betekent dat je meer leads of verkopen krijgt uit hetzelfde aantal bezoekers.

 2. Stuurt het gedrag: CTA’s sturen het gedrag van gebruikers en leiden hen naar de gewenste actie, waardoor het pad naar conversie wordt gestimuleerd.

 3. Meetbaarheid: CTA’s kunnen worden gevolgd en geanalyseerd, wat marketeers waardevolle inzichten biedt in de effectiviteit ervan.

 4. Hogere betrokkenheid: CTA’s kunnen de betrokkenheid van het publiek vergroten door hen aan te moedigen deel te nemen aan interacties, zoals het delen van inhoud of het achterlaten van opmerkingen. Dit is vooral belangrijk op sociale media en bij contentstrategieën. 

 5. Betere gebruikerservaring: een goed geplaatste en relevante CTA kan de gebruikerservaring verbeteren door gebruikers te helpen bij het vinden van wat ze zoeken.
tips-conversies-verhogen

Veelgestelde vragen

Waarom zijn CTA’s belangrijk?

CTA’s zijn belangrijk omdat ze de conversie stimuleren en lezers begeleiden naar de gewenste actie, wat kan resulteren in meer leads, verkopen, betrokkenheid of andere gewenste resultaten.

Welke woorden werken goed in CTA’s?

Actiewerkwoorden zoals “Koop nu”, “Meld je aan”, “Download nu” en “Ontdek meer” werken over het algemeen goed in CTA’s omdat ze de gewenste actie benadrukken. Gebruik ook het woord “Nu” om het belang te benadrukken en direct actie te stimuleren.

Waar moet ik een CTA op mijn website plaatsen?

CTA’s moeten strategisch worden geplaatst op webpagina’s. Veelvoorkomende locaties zijn bovenaan de pagina, in zijbalken, onder blogs en in pop-upvensters.

Moet ik meerdere CTA’s op één pagina gebruiken?

Het hangt af van de inhoud en het doel van de pagina. De meeste websites bevatten meerdere CTA’s, maar wel met hetzelfde doel. Met name voor langere pagina’s kan het nuttig zijn om meerdere CTA’s te hebben op verschillende punten, zodat lezers meerdere kansen hebben om actie te ondernemen.

Moeten CTA’s altijd in de vorm van knoppen zijn?

Nee, CTA’s kunnen in verschillende vormen voorkomen, waaronder tekstlinks, knoppen, afbeeldingen en zelfs formulieren. Het belangrijkste is dat ze opvallen en de gewenste actie aansporen.

Conclusie

Call to Actions zijn de drijvende kracht achter effectieve marketing en communicatie. Ze vormen de brug tussen het informeren van je doelgroep en het aanzetten tot actie. Door het begrijpen van wat een CTA is en het effectief inzetten kun je jouw marketingstrategieën naar een hoger niveau tillen en de betrokkenheid en conversies aanzienlijk verbeteren.

Onthoud altijd dat de sleutel tot een succesvolle CTA ligt in duidelijkheid, positionering, relevantie en overtuiging!

Heb je hulp nodig met het effectief toepassen van Call To Actions op je website? Of Online Marketing in het algemeen? Klik dan op de afbeelding hieronder. Ik help je verder!

Lees ook mijn blogs met tips om je conversie te verhogen.

Hulp nodig met marketing
Scroll naar boven