wat-is-google-ads

Wat is Google Ads? 12 Voordelen, Uitleg & Functies

Weet je niet wat Google Ads is? Dan wordt het hoog tijd om deze blog te lezen. Google Ads is het advertentieplatform van Google waarmee je kunt adverteren in Google, YouTube en miljoenen aangesloten websites. Google Ads biedt tal van advertentiemogelijkheden en functionaliteiten om je doelgroep te bereiken en winstgevend te adverteren.

In deze blog lees je alles over Google Ads. Wat het is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Ook kom je meer te weten over de mogelijkheden dat het platform te beiden heeft.

Wat is Google Ads?

Google Ads, voorheen Google Adwords, is het online advertentieplatform van Google. Met Google Ads kunnen adverteerders (bedrijven, ondernemers, etc.) advertenties maken en weergeven op de verschillende services en platforms van Google, waaronder de zoekmachine van Google, YouTube, Gmail, Google Maps en miljoenen andere websites die deel uitmaken van het Google Display Network.

Google Ads is een van de meest populaire en effectieve manieren voor bedrijven om online zichtbaarheid te vergroten en potentiële klanten te bereiken.

Wat kun je allemaal met Google Ads?

Google Ads is een platform met veel mogelijkheden. Dit brengt voor- en nadelen met zich mee. Het voordeel is dat je veel advertentiemogelijkheden hebt, het nadeel is dat het een uitgebreid platform is. Ben je niet bekend met het platform, dan heb je de tijd nodig om het te leren kennen en bekend te raken met de vele mogelijkheden.

Hieronder een greep uit de mogelijkheden:

 • Zoekadvertenties: dit is een van de meest gebruikte functionaliteiten. Adverteerders kunnen tekstadvertenties maken die op prominente plekken worden weergegeven in Google. Deze advertenties worden bovenaan of onderaan de zoekresultaten getoond wanneer gebruikers naar specifieke zoekwoorden zoeken.

  Deze advertentievorm wordt vaak aangeduid als zoekmachine-adverteren, ook wel SEA genoemd.

 • Display-advertenties: Google Ads biedt de mogelijkheid om visuele advertenties, zoals afbeeldingen, video’s en interactieve banners, weer te geven op websites die deel uitmaken van het Google Display Network. Deze advertenties kunnen worden gericht op specifieke doelgroepen op basis van demografische gegevens, interesses en browsegedrag.

 • Videoadvertenties: adverteerders kunnen videoadvertenties weergeven op YouTube en andere videoplatforms. Dit omvat zowel in-streamadvertenties (die vóór, tijdens of na een video worden weergegeven) als displayadvertenties naast video’s. Dit is ook een populaire functie.

 • Google Shopping: dit is ook een populaire en veelgebruikte advertentiemogelijkheid. Bij Google Shopping kunnen adverteerders advertenties maken voor producten die ze verkopen. Deze worden weergegeven wanneer zoekmachinegebruikers naar specifieke producten zoeken, zoals bijvoorbeeld een Nike voetbal of nieuwe schoenen. Deze advertenties bevatten afbeeldingen, prijzen en koppelingen naar productpagina’s van de adverteerder.

  Google Shopping is een interessante optie voor e-commercebedrijven.

 • Lokale advertenties: ook heb je de mogelijkheid om advertenties te maken die gericht zijn op lokale zoekopdrachten. Deze functie is interessant voor bijvoorbeeld bakkers, viswinkels, kappers, nagelsalons, enzovoorts. Met deze functie kunnen ondernemingen lokale advertenties maken om potentiële klanten in hun directe omgeving te bereiken.

 • Retargeting: een andere interessante (en winstgevende) optie is retargeting. Met retargeting (ook remarketing genoemd) kun je advertenties sturen naar mensen die interactie hebben gehad met je bedrijf, bijvoorbeeld mensen die je website hebben bezocht. Via retargeting kun je deze mensen opnieuw benaderen, wat zeer winstgevend kan zijn.

 • App-advertenties: heb je een mobiele applicatie, dan kun je met Google Ads ook je app op verschillende manieren promoten. Deze functie is uiteraard interessant voor app-eigenaren.
Google Ads is dus een platform met veel mogelijkheden voor ieder type ondernemer. Welke functies en soort advertenties geschikt zijn voor jou, hangt af van het soort bedrijf, de branche en de producten of diensten die je aanbiedt. Voor iedere ondernemer biedt Google Ads passende advertentiemogelijkheden.

Hoe werkt Google Ads?

Google Ads werkt op basis van een veilingmodel waarbij adverteerders bieden op zoekwoorden en targeting-opties om hun advertenties te laten weergeven in Google, YouTube, aangesloten websites en andere platforms van Google.

Hier is een overzicht van hoe Google Ads werkt:

 1. Zoekwoorden en targeting selecteren: adverteerders kunnen door middel van zoekwoorden en targeting-opties bepalen wanneer en aan wie hun advertenties getoond moeten worden. Deze instellingen zijn belangrijk om advertenties onder de aandacht te brengen bij de juiste doelgroep.

  De ingevulde zoekwoorden bepalen wanneer advertenties getoond moeten worden (dus op basis van het zoekgedrag van zoekmachinegebruikers) en met verschillende targeting-instellingen kunnen adverteerders demografische gegevens, locaties, interesses en andere criteria instellen om specifieke doelgroepen te bereiken.

 2. Bieden op zoekwoorden: adverteerders bepalen zelf het maximale bedrag dat ze bereid zijn te betalen voor elke klik op hun advertentie (dit wordt kosten per klik of CPC genoemd). Dit is een essentieel onderdeel van het biedproces. Het bod kan automatisch worden beheerd met behulp van biedstrategieën zoals handmatig bieden, geautomatiseerde biedstrategieën of doel-ROAS (rendement op advertentie-uitgaven).

  Bij Google Ads heb je de volledige controle over je uitgaven en kun je helemaal zelf bepalen hoeveel je wil uitgeven.

 3. Advertenties maken: uiteraard biedt Google Ads uitgebreide mogelijkheden voor het maken van je advertenties. Je kunt de advertenties vormgeven hoe je wilt, maar wel binnen de kaders van het platform. Om de beste resultaten te behalen moeten je advertenties overtuigend en aantrekkelijk zijn voor potentiële klanten.

 4. Kwaliteitsscore: Google wil hoe kwaliteit advertenties tonen aan haar gebruikers. Daarom beoordeelt Google de kwaliteit van advertenties op basis van relevantie en gebruikerservaring. De kwaliteitsscore omvat factoren zoals de relevantie van zoekwoorden, de click-through rate (CTR) van de advertentie en de relevantie van de landingspagina.

  De kwaliteitsscore is ontzettend belangrijk voor adverteerders. Een hogere kwaliteitsscore kan leiden tot lagere kosten per klik en betere advertentieposities.

 5. Advertentieveiling: wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert die overeenkomt met de geselecteerde zoekwoorden van adverteerders, vindt er een advertentieveiling plaats. Tijdens deze veiling wordt bepaald welke advertenties worden weergegeven en in welke volgorde. De veiling houdt rekening met het bod, de kwaliteitsscore van de advertentie en andere factoren zoals advertentie-extensies. Hoe beter jouw advertentie is, hoe vaker deze getoond zal worden.

 6. Betalen per klik: als gebruikers op een advertentie klikken, worden ze naar de bestemmingspagina geleid die is opgegeven door de adverteerder. Adverteerders betalen pas wanneer een gebruiker daadwerkelijk op de advertentie klikt (CPC-model) of wanneer specifieke acties worden uitgevoerd, zoals het invullen van een formulier of het voltooien van een aankoop (CPA-model). Hierdoor heb je volledige controle over je uitgaven en kun je bijhouden hoe duur je bezoekers en conversies zijn.

 7. Analyse en optimalisatie: tenslotte biedt Google Ads inzicht in de prestaties van je advertenties en heb je inzicht in tal van statistieken. Deze inzichten kun je gebruiken om je advertenties te optimaliseren om betere resultaten te behalen.
Google Ads biedt adverteerders flexibiliteit, controle en meetbaarheid bij het adverteren op het internet. Het is een krachtig hulpmiddel om specifieke doelgroepen te bereiken en te adverteren op basis van budgettaire behoeften en doelstellingen.

Leren hoe Google Ads werkt?

Google Ads is dus een heel uitgebreid platform met veel advertentiemogelijkheden. Om deze reden heeft Google Ads een “beginnersmodus” en een “expertmodus”. Uiteindelijk kun je het best met de expertmodus aan de slag, alleen duurt het wel even voor je weet hoe het platform werkt. Laat staan dat je weet hoe je winstgevende advertenties maakt.

Daarom volgen veel ondernemers een Google Ads cursus. Ik kan je ook leren hoe Google Ads werkt en hoe je winstgevende advertenties maakt. Als Marketing Coach leer ik ondernemers hoe verschillende facetten van Online Marketing werken en werken we samen aan een effectieve marketingstrategie.

marketing-coaching-voor-ondernemers

Klik op de knop hieronder als je meer wil weten over Marketing Coaching. De link opent in een nieuw tabblad.

12 Voordelen van Google Ads

Google Ads biedt veel voordelen voor adverteerders, waardoor het een krachtig marketinginstrument is. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van Google Ads:

 1. Direct verkeer genereren: het grootste voordeel is dat je direct bezoekers op je website kunt krijgen. Vanaf dag 1 dat je begint met adverteren in Google (of aangesloten websites). Dit is vooral handig voor nieuwe bedrijven of productlanceringen, omdat ze snel potentiële klanten kunnen bereiken.

 2. Bereik miljoenen mensen: Google is de meest populaire zoekmachine ter wereld en jij kunt al deze mensen bereiken via Google Ads. Met gerichte zoekadvertenties kun je je doelgroep op een effectieve manier bereiken op zoekwoorden die matchen met jouw bedrijf en advertenties. Dit verhoogt de zichtbaarheid van je merk en vergroot de kans dat gebruikers op jouw website klikken.

 3. Direct leads en verkopen genereren: Google Ads is een zeer effectief platform om leads en verkopen te krijgen. En omdat je direct bezoekers krijgt op je website, kan dat al vanaf dag 1 dat je begint met adverteren.

 4. Doelgerichte advertenties: Google Ads stelt adverteerders in staat om zeer gerichte advertenties te maken op basis van zoekwoorden, locaties, demografische gegevens, interesses en online gedrag. Hierdoor kun je je advertenties laten zien aan de juiste doelgroep op het juiste moment. Ook kun je advertenties richten op het krijgen van zoveel mogelijk klikken, bekendheid, leads of andere conversies.

 5. Volledige controle over je uitgaven: met Google Ads heb je volledige controle over je advertentiebudget. Je kunt dagelijkse of maandelijkse budgetten instellen en aanpassen op basis van de prestaties van je campagnes. Dit maakt het mogelijk om je advertentie-uitgaven effectief te beheren.

 6. Meetbaarheid en rapportage: Google Ads biedt uitgebreide meet- en rapportagemogelijkheden. Adverteerders kunnen bijhouden hoe hun advertenties presteren, inclusief het aantal klikken, vertoningen, conversies en de ROI (Return on Investment). Dit maakt het gemakkelijk om campagnes te optimaliseren voor betere resultaten.

 7. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: adverteerders kunnen hun advertenties op elk moment aanpassen en optimaliseren. Dit omvat het bewerken van zoekwoorden, het bijwerken van advertentieteksten en het aanpassen van biedstrategieën. Dankzij deze flexibiliteit kunnen adverteerders snel inspelen op veranderende marktomstandigheden.

 8. Concurrentievoordeel: door te adverteren via Google Ads, kun je concurreren met andere bedrijven in jouw branche, zelfs als ze groter zijn. Je advertentiepositie wordt niet alleen bepaald door budget, maar ook de kwaliteit en relevantie van je advertenties spelen een cruciale rol.

 9. Lokale zichtbaarheid voor kleine ondernemers: voor lokale bedrijven is Google Ads een effectieve manier om potentiële klanten in de buurt te bereiken. Je kunt je advertenties richten op specifieke geografische locaties, zoals steden, regio’s of zelfs een straal rond je fysieke locatie.

 10. Diverse advertentie-indelingen: Google Ads ondersteunt verschillende advertentie-indelingen, waaronder tekstadvertenties, displayadvertenties, videoadvertenties en winkeladvertenties. Dit geeft adverteerders de mogelijkheid om creatieve en boeiende advertenties te maken die passen bij hun doelgroep.

 11. Remarketing: Met Google Ads kunnen adverteerders remarketing campagnes opzetten om gebruikers te bereiken die eerder hun website hebben bezocht. Dit kan de kans vergroten dat ze terugkeren en tot aankoop overgaan.

 12. Goedkoop adverteren: adverteren in Google kan al voor een euro per dag. Dit geeft ook ondernemers met een klein budget de mogelijkheid om te adverteren in Google.
Kortom, Google Ads is een veelzijdig en krachtig platform dat bedrijven helpt om hun online aanwezigheid te vergroten, klanten te bereiken en meetbare resultaten te behalen. Het platform biedt veel mogelijkheden, flexibiliteit en controle. Daarom kan het een zeer waardevolle aanvulling zijn op jouw marketingstrategie.

Wil je meer weten over Google Ads? Lees dan ook mijn blog met 17 Google Ads Tips voor Beginners.

Google Ads specialist inhuren?

Hulp nodig met marketing

Wil je het direct goed doen, huur dan een Google Ads specialist in. Ik kan effectieve en winstgevende advertenties voor je maken. Wat je doel ook is. Wil je meer weten? Scrol dan verder en klik op de knop.

Je kunt je ook gratis aanmelden voor een SEA Kansen analyse t.w.v. €195.

*Wil je zelf een Google advertentie maken, klik dan op de link voor een compleet stappenplan.

Scroll naar boven