wat-is-indexeren

Wat is Indexeren? En Waarom het Belangrijk is voor SEO!

Indexeren. Veel mensen weten niet wat het is, maar het is wel belangrijk. Vooral als je bezig bent met SEO en je goed gevonden wil worden in zoekmachines zoals Google. Zonder indexatie kennen zoekmachines de pagina’s op je website niet!

Zoekmachines weten pas welke pagina’s je website heeft, nadat ze stuk voor stuk zijn geïndexeerd. Pagina’s die niet geïndexeerd zijn worden niet weergegeven in de zoekmachine.

Indexeren is daarom erg belangrijk. Hieronder lees je alles over indexeren, hoe het werkt en hoe je ervoor kunt zorgen dat Google en andere zoekmachines je pagina’s goed indexeren. Ook lees je over het belang voor SEO.

Scrol snel verder!

Wat is indexeren?

Indexeren verwijst naar het proces waarbij zoekmachines zoals Google webpagina’s van het internet ontdekken, verzamelen, verwerken en opslaan in hun database, zodat ze later kunnen worden opgehaald en weergegeven als zoekresultaten wanneer gebruikers naar bepaalde informatie zoeken.

Het indexeren is een fundamenteel onderdeel van het zoekmachine-algoritme en speelt een cruciale rol bij het tonen van relevante zoekresultaten aan zoekmachinegebruikers.

Hoe werkt indexeren?

Indexeren is een stapsgewijs proces die zoekmachines doorlopen om pagina’s te ontdekken op het internet en te herkennen waar ze over gaan. Hier is een overzicht van hoe het proces van indexeren over het algemeen werkt:

 • Ontdekking: zoekmachines gebruiken zogenaamde “webcrawlers” of “spiders” om het internet te doorzoeken en nieuwe webpagina’s te ontdekken. Deze crawlers volgen links van de ene pagina naar de andere en indexeren de inhoud van de pagina’s die ze tegenkomen.

  Website-eigenaren kunnen deze webcrawlers op verschillende manieren helpen om nieuwe pagina’s te ontdekken. Hierover lees je straks meer.

 • Verzamelen van gegevens: wanneer een webpagina wordt ontdekt, worden verschillende gegevens verzameld en opgeslagen in de database, zoals tekstuele inhoud, metagegevens (zoals meta titels en meta beschrijvingen), koppelingen naar andere pagina’s en meer.

 • Verwerking en analyse: de verzamelde gegevens worden door zoekmachines verwerkt en geanalyseerd om te begrijpen waar de pagina over gaat, welke zoekwoorden relevant zijn en hoe deze pagina in verband staat met andere pagina’s op het web. Dit helpt zoekmachines om de relevantie van de pagina te bepalen in reactie op verschillende zoekopdrachten.

  Het is belangrijk om te weten dat zoekmachines steeds slimmer worden en steeds beter begrijpen waar pagina’s over gaan. Hierdoor worden de zoekresultaten steeds relevanter voor zoekmachinegebruikers.

 • Opslag in de index: na de verwerking wordt de pagina toegevoegd aan de index van de zoekmachine. De index is een enorme database met gegevens van miljoenen webpagina’s.

 • Zoekopdrachten beantwoorden: wanneer een zoekmachinegebruiker een zoekopdracht invoert, raadpleegt de zoekmachine de index om de meest relevante webpagina’s te vinden die overeenkomen met de ingevoerde zoektermen. De zoekmachine rangschikt deze resultaten op basis van verschillende factoren, zoals relevantie, autoriteit van de website, on-page SEO en meer.

 • Weergave van zoekresultaten: de zoekmachine toont vervolgens een lijst met zoekresultaten aan de gebruiker, waarbij de beste en meest relevante resultaten bovenaan worden geplaatst.
Kortom, indexeren is het proces waarbij zoekmachines de inhoud van webpagina’s verzamelen, analyseren, leren begrijpen en opslaan om snel relevante informatie te kunnen leveren aan gebruikers die online zoeken. Het helpt zoekmachines om de enorme hoeveelheid beschikbare informatie op het internet te organiseren en te presenteren op een manier die nuttig is voor gebruikers.

Indexeren en SEO

Indexatie en zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn nauw met elkaar verbonden. Een goede indexatie is essentieel voor je SEO, omdat zoekmachines alleen inhoud kunnen weergeven die ze hebben geïndexeerd. Is een pagina niet geïndexeerd, dan wordt deze niet weergegeven in de zoekresultaten.

En let op! Het komt vaak voor dat websites en webpagina’s niet zijn geïndexeerd, waardoor websites dus eigenlijk veel potentiële bezoekers mislopen.

Ranking factoren SEO

Hieronder staan enkele manieren waarop indexatie en SEO met elkaar verbonden zijn en hoe website-eigenaren hun sites kunnen optimaliseren voor een betere indexatie en zichtbaarheid in zoekresultaten:

 1. Kwaliteit: website-eigenaren moeten hoogwaardige, relevante en unieke pagina’s produceren. Dit is de basis van een goede SEO-strategie en een belangrijke factor voor indexatie. Zoekmachines waarderen kwalitatieve pagina’s en indexeren deze gemakkelijker.

 2. Zoekwoorden toevoegen: zoekwoorden spelen nog steeds een belangrijke rol als het gaat om het begrijpen van waar de pagina’s over gaat. Het gebruik van relevante zoekwoorden en metagegevens is een sleutelelement van SEO. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van je pagina’s te begrijpen en deze te koppelen aan relevante zoekopdrachten.

 3. Interne linkstructuur: een goede interne linkstructuur, waarbij pagina’s logisch met elkaar zijn verbonden, verbetert de indexatie en zichtbaarheid van je website. Het helpt zoekmachines om de relatie tussen verschillende pagina’s op je site te begrijpen.

 4. Sitemaps: het indienen van een XML-sitemap bij zoekmachines is belangrijk. Hiermee kun je zoekmachines vertellen welke pagina’s op je site moeten worden geïndexeerd. Dit kan vooral nuttig zijn voor grote websites met veel pagina’s.

 5. Laadsnelheid: een snelle laadtijd van je website is niet alleen belangrijk voor gebruikers, maar ook voor indexatie. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die snel laden, omdat ze een betere gebruikerservaring bieden.

 6. Mobielvriendelijkheid: aangezien mobiele apparaten een groot deel van het internetverkeer vertegenwoordigen, waarderen zoekmachines mobielvriendelijke websites. Zorg ervoor dat je site er goed uitziet en goed presteert op mobiele apparaten om een goede indexatie te garanderen.

 7. Inhoudsopmaak: gebruik HTML-tags zoals koppen (H1, H2, H3, enz.) om de structuur van je inhoud te markeren. Dit helpt zoekmachines om de belangrijkste onderdelen van je pagina te begrijpen.

In het algemeen is SEO een doorlopend proces dat gericht is op het verbeteren van de kwaliteit en relevantie van je website (en pagina’s), terwijl indexatie zich richt op het verzamelen en opnemen van pagina’s in de zoekmachine-index.

Beide aspecten zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je website goed presteert in zoekresultaten en gemakkelijk wordt gevonden door gebruikers. Het begrijpen van deze wisselwerking, het implementeren van SEO en het controleren van de indexatie van je website en pagina’s kan leiden tot een sterke online aanwezigheid.

Meer over zoekmachine optimalisatie kun je lezen in onze andere blogs. Ook vind je tal van SEO tips die je kunt toepassen om beter gevonden te worden in zoekmachines en meer websitebezoekers te krijgen.

Zoekmachine-indexeren vs. Webcrawler-indexeren

Het begrijpen van het verschil tussen de index van een zoekmachine en het indexeren door webcrawlers is essentieel om te begrijpen hoe zoekmachines zoals Google werken. Hieronder staan beide uitgelegd:

Index van een zoekmachine:

De index van een zoekmachine is een enorme database waarin informatie over miljoenen webpagina’s wordt opgeslagen. Deze database bevat details zoals de tekstuele inhoud van de pagina’s, metagegevens (zoals titels en beschrijvingen), koppelingen naar andere pagina’s en meer.

De index is het resultaat van het proces van indexeren, waarbij zoekmachines webpagina’s ontdekken, verzamelen, verwerken en opslaan, zodat ze later snel kunnen worden opgehaald en weergegeven als zoekresultaten wanneer gebruikers naar bepaalde informatie zoeken.

Webcrawlers (bijvoorbeeld Googlebot):

Webcrawlers, ook wel bekend als spiders of bots, zijn geautomatiseerde programma’s die door zoekmachines worden gebruikt om het internet te doorzoeken en webpagina’s te ontdekken. Het proces van het ontdekken en indexeren van webpagina’s begint met deze webcrawlers.

Kort samengevat zijn webcrawlers de “automatische agents” die de eerste stap zetten in het proces van het ontdekken en indexeren van webpagina’s. Ze navigeren door het web door links te volgen en verzamelen gegevens die uiteindelijk worden verwerkt en opgeslagen in de index van de zoekmachine.

De rol van sitemaps

Voorbeeld van een XML-sitemap

Een sitemap is een XML-bestand dat speciaal is gemaakt om zoekmachines, zoals Google, te informeren over de structuur en inhoud van je website.

Sitemaps helpen zoekmachines bij het ontdekken van nieuwe pagina’s op je website, vooral als deze pagina’s niet via interne links worden bereikt. Dit versnelt het proces van indexatie voor nieuwe of bijgewerkte inhoud.

Kort samengevat helpen sitemaps een zoekmachine om je website efficiënter te doorzoeken. Het indienen van een sitemap bij Google is sterk aanbevolen om de indexatie van je website te verbeteren.

Sitemap indienen

Je moet je sitemap indienen bij zoekmachines, bijvoorbeeld in Google Search Console, het platform van Google waar je alle informatie vindt over de SEO-prestaties van je website. Dit kun je heel eenvoudig doen door een account aan te maken en vervolgens te navigeren naar “Indexeren” – “Sitemaps”. Hier kun je je sitemap indienen.

Zie screenshot hieronder.

Sitemap indienen

Wil je meer weten over het belang van een sitemap en het indienen van een sitemap? Klik dan op het linkje. De pagina opent in een nieuwe tab.

Belangrijke tip: controleer op indexeringsfouten

Inmiddels weet je dat niet alle pagina’s geïndexeerd worden. Daarom moet je goed controleren of je website en pagina’s geïndexeerd worden. Bij Google kun je dat doen in Google Search Console. Zie screenshot hieronder.

geïndexeerde-pagina's

Google Search Console biedt een overzicht van alle pagina’s die het geïndexeerd heeft. Ontbreken hier pagina’s, dan kun je handmatig een indexatie aanvragen voor de betreffende pagina(‘s). Ook geeft de tool aan of er indexeringsfouten zijn geconstateerd.

Simpel gezegd vind je hier de oorzaak voor het niet indexeren van pagina’s. Zie screenshot hieronder.

indexeringsfouten

Het controleren op indexeringsfouten en ontbrekende pagina’s is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat zoekmachines je pagina’s indexeren en uiteindelijk weergeven in de zoekresultaten.

Indexeringsfouten kunnen leiden tot problemen zoals verminderde zichtbaarheid in zoekmachines, verlies van verkeer en lagere rangschikkingen.

Wat zijn indexeringsfouten?

Indexeringsfouten verwijzen naar problemen die zoekmachines ervaren bij het crawlen en indexeren van specifieke pagina’s op je website. Deze fouten kunnen om verschillende redenen optreden en kunnen variëren in ernst. Enkele veelvoorkomende voorbeelden van indexeringsfouten zijn:

 • Geblokkeerde pagina’s: wanneer je per ongeluk zoekmachines hebt verboden om bepaalde pagina’s op je website te indexeren, bijvoorbeeld door het gebruik van een robots.txt-bestand.

 • Technische problemen: technische problemen op je website, zoals serverfouten (bijvoorbeeld 404-fouten), kunnen zoekmachines beletten pagina’s te indexeren.

 • Dubbele pagina’s: als zoekmachines meerdere pagina’s vinden met identieke of sterk overlappende inhoud, kan dit leiden tot indexeringsproblemen omdat zoekmachines de voorkeur geven aan unieke inhoud.

 • Canonical-problemen: als canonical-tags niet correct zijn ingesteld, kunnen zoekmachines moeite hebben om de juiste versie van een pagina te identificeren en te indexeren.

 • Gebroken links: als pagina’s op je site links bevatten naar niet-bestaande pagina’s (dode links), kan dit zoekmachines in de war brengen en hun crawlen beïnvloeden.
Het regelmatig controleren van indexeringsfouten en deze oplossen is een doorlopend en belangrijk onderdeel van een gezonde SEO-strategie. Het helpt ervoor te zorgen dat zoekmachines je website correct begrijpen en dat je webpagina's optimaal presteren in zoekresultaten, wat uiteindelijk kan bijdragen aan het succes van je online aanwezigheid.

Google staat nooit stil!

Google en andere grote zoekmachines zijn voortdurend bezig hun algoritmen te verbeteren om de kwaliteit en relevantie van zoekresultaten te optimaliseren. Deze ontwikkelingen hebben vaak gevolgen voor website-eigenaren.

Als website-eigenaar is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en eventueel je SEO-strategie dienovereenkomstig aan te passen. Wat gisteren werkte, werkt mogelijk niet meer vandaag…

Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren op updates om ervoor te zorgen dat je website relevant en zichtbaar blijft in de snel veranderende online wereld. Het aanpassen aan de evolutie van zoekalgoritmen kan je helpen om hoogwaardige inhoud te blijven bieden aan je doelgroep en het succes van je website te behouden of te vergroten.

Maak jij relevante en unieke pagina’s en content, met waarde bieden voor de bezoeker als belangrijkste focuspunt, dan hoef je je meestal weinig zorgen te maken bij nieuwe updates.

Hulp nodig met SEO?

Hulp nodig met marketing

Je hebt gelezen dat indexeren alles te maken heeft met SEO. Het begint allemaal met het indexeren van de pagina’s op je website. Gaat dit niet goed, dan maak je überhaupt geen kans op gratis websitebezoekers.

Dit is slechts één onderdeel voor het hebben van een succesvolle SEO-strategie. Mocht het hier al fout gaan, dan is de kans groot dat de rest van je SEO ook niet in orde is.

Is jouw SEO niet op orde, maar wil je wel beter scoren in Google en eventueel andere zoekmachines? Ik kan je hierbij helpen. Ook als je niet zeker weet wat de status is van jouw SEO.

Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Scroll naar boven