wat-zijn-longtail-zoekwoorden

Wat zijn Longtail Zoekwoorden? En waarom zijn ze belangrijk voor SEO?

Alles over longtail zoekwoorden, de potentie en het toepassen ervan lees je op deze pagina. Longtail zoekwoorden zijn kansrijke zoekwoorden met veel potentie en vaak lage concurrentie. Door in te spelen op longtail zoekwoorden kun je heel gericht specifieke en relevante websitebezoekers aantrekken, met soms een hoge kans op conversie. Hoe je dat precies doet lees je hieronder.

In dit blog vind je alles over longtail zoekwoorden en de voordelen. Ook kun je precies lezen hoe je longtail zoekwoorden kunt vinden. Scrol snel verder.

Wat zijn zoekwoorden?

Voor we beginnen met het uitleggen van longtail zoekwoorden moet je eerst weten wat zoekwoorden zijn. In mijn andere blog over zoekwoorden in het algemeen (link opent in een nieuwe tab), heb ik alles over zoekwoorden uitgelegd, inclusief het belang van zoekwoorden voor je online vindbaarheid (SEO).

Hieronder de korte versie:

Zoekwoorden, ook wel “keywords” genoemd, zijn specifieke termen of zinnen die mensen gebruiken wanneer ze online zoeken naar informatie, producten, diensten of andere inhoud.

Deze zoektermen vormen de kern van zoekopdrachten die worden ingevoerd in zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo. Zoekwoorden zijn van groot belang in de context van online marketing, zoekmachineoptimalisatie (SEO), zoekmachine adverteren (SEA) en algemene online vindbaarheid en zichtbaarheid.

SEO Zoekmachine optimalisatie

Mocht je meer over zoekwoorden in het algemeen willen weten, lees dan mijn andere blog. Hieronder gaan we snel door met longtail zoekwoorden.

Wat zijn longtail zoekwoorden?

Longtail zoekwoorden zijn zoekopdrachten op internet die bestaan uit meerdere woorden of een zin. In tegenstelling tot generieke zoektermen, die meestal kort en breed zijn, zijn longtail zoekwoorden gedetailleerder, specifieker en langer. Ze worden vaak gebruikt door mensen die op zoek zijn naar zeer specifieke informatie, producten, diensten of oplossingen.

Bijvoorbeeld:

 • Wat zijn longtail zoekwoorden?
 • Wat zijn zoekwoorden?
 • Wat is SEO?
 • Wat is indexeren?
 • Wat is een zoekwoordonderzoek?
 • Etc.

Kenmerken en voordelen van longtail zoekwoorden

 • Meer woorden: longtail zoekwoorden bestaan uit meerdere woorden en vormen vaak zinnen of vragen, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Longtail zoekwoorden zijn specifieker en gerichter dan normale zoekwoorden. Bijvoorbeeld: “beste goedkope digitale camera’s” in plaats van alleen “digitale camera’s“.

 • Specifieke zoekintentie: longtail zoekwoorden geven meestal de intentie van de zoeker weer. Ze laten zien dat de gebruiker op zoek is naar iets heel specifieks, zoals productkenmerken, oplossingen voor een probleem, vergelijkingen of gedetailleerde informatie. Om deze reden kunnen marketeers en website-eigenaren hun pagina’s heel goed afstemmen op de zoekintentie van de gebruiker, relevant zijn en veel waarde bieden.

 • Lagere zoekvolumes: omdat longtail zoekwoorden zo specifiek zijn, worden ze meestal minder vaak ingetypt en hebben ze meestal lagere zoekvolumes dan bredere zoektermen. Uitzonderingen daar gelaten. Er zijn echter veel verschillende longtail zoekwoorden, en wanneer de volumes bij elkaar worden opgeteld, kunnen ze een aanzienlijke hoeveelheid verkeer genereren.

 • Minder concurrentie: longtail zoekwoorden zijn over het algemeen minder competitief dan bredere, generieke zoektermen. Dit betekent dat het gemakkelijker kan zijn om hoog te ranken in zoekresultaten voor longtail zoekwoorden, omdat er minder concurrentie is.

 • Hoger conversiepotentieel: mensen die longtail zoekwoorden gebruiken, hebben meestal een duidelijke interesse of behoefte. Dit betekent dat ze vaak meer geneigd zijn om een conversie te doen als ze relevante informatie of producten/diensten vinden (bijvoorbeeld een aankoop of een formulier invullen).

 • Lagere kosten voor zoekmachine adverteren: in zoekmachineadvertenties (SEA) kun je longtail zoekwoorden gebruiken om gerichte advertentiecampagnes te maken. Omdat er minder concurrentie is, zijn de kosten per klik (CPC) voor longtail-zoekwoorden vaak lager dan bij bredere termen.

Hoe vind je (longtail) zoekwoorden?

Het vinden van longtail zoekwoorden vereist een combinatie van zoekwoordenonderzoek en inzicht in de behoeften en vragen van je doelgroep.

Hier zijn enkele stappen om longtail zoekwoorden te ontdekken:

 • Brainstormen: begin met brainstormen over onderwerpen, thema’s en vragen die relevant zijn voor je website, producten of diensten. Denk aan specifieke vragen die je doelgroep mogelijk heeft of problemen waarmee ze worden geconfronteerd.

 • Doe zoekwoordenonderzoek: zoekwoordenonderzoek, ook wel “keyword research” genoemd, is een proces waarbij je op zoek gaat naar relevante zoekwoorden die mensen in zoekmachines intypen wanneer ze op zoek zijn naar informatie, producten, diensten of andere online inhoud. Het doel van zoekwoordenonderzoek is om inzicht te krijgen in het zoekgedrag van je doelgroep en te ontdekken welke zoektermen relevant zijn voor je website of bedrijf.

 • Gebruik een zoekwoordentool: maak gebruik van speciale tools om zoekwoorden te vinden. Gebruik bijvoorbeeld Google Keyword Planner, een gratis zoekwoordentool van Google. Of gebruik betaalde tools zoals Semrush, Ahrefs en Ubersuggest. Voer alle zoektermen in die je hebt bedacht tijdens de brainstormsessie om te achterhalen hoeveel zoekvolume en concurrentie er is. Ga uiteraard ook op zoek naar nieuwe zoekwoorden waar je nog niet aan had gedacht.

 • Analyseer je website: als je al een website hebt, bekijk dan de zoekopdrachten die mensen naar je website hebben geleid via tools zoals Google Search Console. Dit geeft je inzicht in welke longtail zoekwoorden momenteel verkeer naar je site genereren. Hier kun je vervolgens op inspelen door je website beter in te richten op de gevonden zoektermen.

 • Controleer je concurrenten: onderzoek de websites van je concurrenten om te zien welke zoekwoorden zij targetten. Dit kan je helpen ideeën op te doen voor zoektermen waar je nog niet aan had gedacht.

 • Verdiep je in de doelgroep: longtail zoekwoorden zijn vaak geformuleerd in natuurlijke taal of als volledige vragen. Probeer je in te leven in hoe je doelgroep vragen zou stellen of naar informatie zou zoeken en gebruik die inzichten om longtail zoekwoorden te formuleren.
Zodra je goede longtail zoekwoorden hebt gevonden, kun je ze toevoegen aan je website en gebruiken om relevante content te creëren, zoals blogs, productpagina's, dienstenpagina’s of andere pagina’s. Het optimaliseren van je content voor deze zoekwoorden kan je helpen om specifieke vragen van je doelgroep te beantwoorden en gericht verkeer aan te trekken.

Hoe gebruik je longtail zoekwoorden?

Het is belangrijk om zoekwoorden op een doordachte en strategische manier te gebruiken, rekening houdend met de relevantie voor je doelgroep en de concurrentie in je branche.

Het vinden en selecteren van de juiste zoekwoorden en het integreren ervan op je website kan leiden tot meer zichtbaarheid, meer verkeer naar je website en uiteindelijk meer succes van je online marketinginspanningen.

Om longtail zoekwoorden op de juiste manier toe te passen raad ik je aan om enkele andere blogs op mijn website te lezen en je te verdiepen in de theorie achter Search Engine Optimization (SEO).

Hieronder enkele relevante blogs over SEO die je helpen om beter online gevonden te worden en hoger te scoren in Google:

Hulp nodig met het vinden van zoekwoorden of SEO?

Hulp nodig met marketing

Weet je niet hoe je goede zoekwoorden kan vinden? Of weet je niet hoe je SEO effectief inzet? Dan kan ik je hierbij helpen. Ik ben al jaren bezig met SEO en weet precies hoe het effectief ingezet kan worden voor jouw bedrijf.

Je kunt je volledige SEO aan mij uitbesteden, maar ook specifieke onderdelen of alleen zoekwoordenonderzoek. Daarnaast kun je een SEO Adviesonderzoek bestellen, waarbij ik jouw website ga analyseren en alle SEO-kansen in kaart breng. Inclusief direct toepasbare tips en stappenplan.

Klik op een van de knoppen hieronder voor meer informatie (links openen in een nieuw tabblad).

Waarom is deze blog geschreven?
SEO is een belangrijk onderdeel van een Online Marketingstrategie. Met een goede SEO-strategie kunnen websites meer organische bezoekers aantrekken. Deze blog is geschreven om ondernemers, bedrijfseigenaren en websitebeheerders uit te leggen wat longtail zoekwoorden zijn en waarom ze belangrijk zijn voor SEO. Ik gebruik zelf ook longtail zoekwoorden om organisch gevonden te worden op relevante zoekwoorden in zoekmachines zoals Google.

Relevante pagina’s en blogs:
– Blogs over SEO
– Wat zijn zoekwoorden?
Wat is SEO?

Bronnen:
1. SEMRUSH – How to choose longtail keywords

Scroll naar boven