Ondernemen is topsport

Ondernemen is Topsport! Ben jij in topconditie?

Vandaag een korte blog, maar wel een leuk onderwerp. Deze blog gaat over het gezegde ‘Ondernemen is topsport’. In deze blog belicht ik verschillende facetten van het ondernemerschap die overeenkomen met topsport.

Als jij een ondernemer bent dan ben ik benieuwd of je jezelf herkent in deze blog. En of je het ermee eens bent. Laat gerust een comment achter.

Veel leesplezier!

Presteren – Ondernemen is topsport

Een topsporter moet presteren: altijd. Steeds beter worden, steeds sneller, steeds betere resultaten behalen, enzovoorts.

Hetzelfde geldt voor ondernemers. Ondernemers moeten namelijk ook presteren en steeds beter worden. Iedere keer. Want, presteer je niet, dan kan het zo maar zijn dat de bedrijfsresultaten achteruit gaan.

Presteren als ondernemer

Iedere maand moet er voldoende omzet binnenkomen, wil je dat klanten tevreden zijn, wil je kwaliteit leveren, wil je nieuwe klanten binnenhalen en ben je opzoek naar nieuwe kansen om op in te spelen.

En presteer jij, of presteert jouw bedrijf niet, dan gaan de zaken achteruit en dat wil je natuurlijk niet.

Net als een topsporter!

Daarom moeten zowel ondernemers als topsporters altijd presteren en is ondernemen topsport.

Een topsporter is nooit uitgeleerd

Zoals net al gezegd wil een topsporter steeds beter worden. Een topsporter leert nieuwe dingen en is nooit uitgeleerd omdat het altijd beter kan.

Net zoals ondernemers. Iedere dag leer je nieuwe dingen en kom je nieuwe uitdagingen tegen waar je weer nieuwe dingen van leert.

Als ondernemer ben je eigenlijk in een constante leerfase, omdat iedere dag er anders uit kan zien en jij verantwoordelijk bent om problemen en uitdagingen op te lossen.

Daarnaast zijn er ook een hoop ondernemers die tijd en geld investeren in educatie. Zij ontwikkelen kennis door boeken te lezen, een webinar bij te wonen en door bijvoorbeeld cursussen te volgen.

Zo ontwikkelen ondernemers zichzelf, want een goede ondernemer is nooit uitgeleerd.

Herken jij je hier in?

Veel uitdagingen

Net zoals topsporters kennen ondernemers veel uitdagingen. Soms zijn er dagelijks hobbels op de weg, zoals onverwachte problemen en situaties, maar ook nieuwe kansen.

Uitdagingen voor ondernemers

Dat is het mooie van ondernemen. Geen dag is hetzelfde en er kan altijd een nieuwe ontwikkeling plaatsvinden.

Daarbij zijn er altijd nieuwe ontwikkelingen in de markt en dus nieuwe kansen om op in te spelen.

Oftewel; genoeg uitdaging voor jou als ondernemer. Een topsporter kent natuurlijk ook uitdagingen.

Tegenslagen

Hoge pieken, diepe dalen. Ik kan je vertellen dat er geen enkele ondernemer is (succesvol of onsuccesvol) die nooit een tegenslag heeft gehad.

Ik niet. Niemand niet. Tegenslagen horen bij het ondernemen en kunnen je sterker maken wanneer je ervan leert en het de volgende anders of beter doet.

Ook topsporters kennen tegenslagen. Denk bijvoorbeeld aan een blessure, of het net mislopen van een kwalificatie voor een grote wedstrijd.

Zo kennen wij als ondernemers ook tegenslagen. Een onverwachte rekening, een misgelopen deal, een financiële tegenvaller, een klant die niet tevreden is, een zakelijk conflict, afwijzing, noem maar op.

Tegenslagen horen erbij en we moeten er net als topsporters op de juiste manier mee omgaan.

Goed voor jezelf zorgen

Ben jij in topconditie? Dat is de vraag die in de titel staat. Als ondernemer is het namelijk belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Er zijn veel ondernemers die ontzettend veel uren maken, die veel stress ervaren, die veel tegenslagen hebben, en ga zo maar door.

Vooral tijdens alle coronamaatregelen. Er zijn ook een hoop ondernemers die te veel van zichzelf vragen en er aan onderdoor gaan.

Daarom moeten vooral ondernemers goed voor zichzelf zorgen. Ken je grenzen, wees mentaal gezond, beweeg regelmatig, consumeer gezonde voeding, en ga zo maar door.

Want, als je goed voor jezelf zorgt kan je beter presteren. En presteren is belangrijk voor ondernemers (zoals je net hebt gelezen en zoals je zelf waarschijnlijk ook weet).

Ik heb zelf een sportieve achtergrond en zorg al jaren goed voor mijn lichaam. Dit doe ik omdat ik dit belangrijk vind en omdat ik weet dat ik me hierdoor beter voel en beter kan presteren.

Mijn tip voor jou is om ook goed voor je lichaam te zorgen. Helemaal als je eigenlijk helemaal niet met je gezondheid bezig bent.

Teamwork

Teamwork - Ondernemers

Een belangrijke gelijkenis tussen ondernemen en topsport is teamwork. Of we het nou hebben over een voetballer, of een tennisser, beiden moeten samenwerken.

Dit kan zijn met een team, teamgenoot of met een trainer.

Ook een ondernemer moet samenwerken en over competenties beschikken om goed samen te kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan goed communiceren.

Of je nu samenwerkt met collega’s, mede-eigenaren of partnerships hebt, je ontkomt niet aan Teamwork.

Teamwork is belangrijk om de beste resultaten te behalen!

Je bent zelf verantwoordelijk!

Ik wil afsluiten met een laatste vergelijking. Topsporters zijn zelf verantwoordelijk voor hun prestaties.

  • Traint een topsporter niet meer, of niet goed, dan zal hij/zij waarschijnlijk minder goed presteren.
  • Eet een topsporter niet goed, dan heeft hij/zij minder energie en kracht om goed te presteren.
  • Slaapt een topsporter niet genoeg, dan kan het zijn dat hij/zij niet fit genoeg is.

En ga zo maar door.

Een topsporter heeft veel verantwoordelijkheid en is verantwoordelijk voor de eigen prestaties.

Voor de meeste ondernemers geldt precies hetzelfde. Jij bent hoofdverantwoordelijk voor de prestaties van jouw bedrijf.

Wanneer je een goedlopend bedrijf hebt deel je deze verantwoordelijkheid gelukkig met goede mensen.

Maar, uiteindelijk ben jij eindverantwoordelijk. En dat is wat een ondernemer is. Een topsporter!

Ben jij in top conditie?

Ondernemen is topsport!

Lees ook andere blogs uit verschillende categorieën:

Hulp nodig met marketing
Wil jij meer uit je marketing halen en betere bedrijfsresultaten? Laat mij je dan helpen!
Scroll naar boven