Effectiever werken

Effectiever werken? 9 tips voor een hogere productiviteit om meer uit je dag te halen

Druk, druk, druk. En nog eens druk. Tegenwoordig hoor je veel mensen zeggen dat ze het druk hebben. Is deze opmerking terecht? Of houden we onszelf alleen voor dat we het druk hebben en besteden we onze tijd gewoon niet goed?

Het antwoord op deze vraag laat ik in het midden. Deze blog gaat over effectiever werken en het verhogen van je productiviteit, oftewel hoe haal je meer uit je dag!

Ik heb deze blog geschreven voor ondernemers, maar ook voor mensen die productiever willen zijn en meer uit hun dag willen halen.

Veel leesplezier!

Help, ik kom tijd tekort!

Hogere productiviteit behalen

Heb jij geen idee waarom je tijd tekort komt? Maak dan eerst een lijst van alle dingen die je normaal gesproken doet op een dag. Doe dit voor 7 weekdagen (maandag t/m zondag).

Wanneer je klaar bent heb je in ieder geval al een mooi overzicht van je dagbestedingen. Heel handig! Nu gaan we een rekensom maken.

Een dag telt 24 uur… Er zitten 7 dagen in een week, dus dat is 168 uur in een week. Stel je slaapt gemiddeld 8 uur per dag, 56 uur per week dan heb je dus nog 112 uur over!

Best veel als je een ondernemer bent. Vind je niet? Stel nu dat je 40 uur per week voor een baas werkt, dan betekent dat nog steeds dat je ruim 72 uur over hebt in de week!

72 uur waarin jij kan bepalen wat je gaat doen. Dat is meer dan 40% van de totale tijd in een week!

Dus, wat doe jij met al deze tijd? Daar gaat het om! En dat probeer ik je duidelijk te maken.

9 tips om meer uit je dag te halen en effectiever te werken.

Na al het rekenwerk is het nu tijd voor mijn tips om meer uit je dag te halen en effectiever te werken.

Je hebt gelezen dat we geen tijd tekort hoeven te komen, omdat we vrij veel uren per week ‘over’ hebben. Waarschijnlijk ligt het probleem daarom eerder in onze tijdsbesteding (uitzonderingen daar gelaten).

Dat is dan ook mijn eerste tip.

Effectiever werken door goed time management.
Wil je meer uit je dag halen? Dan is het belangrijk om je dag goed in te delen. Heb jij inzicht in jouw dagbesteding?

Tip 1: Wil je productiever zijn, kijk dan kritisch naar je tijdsbesteding

Als je zojuist een lijst hebt gemaakt met jouw dagbestedingen dan weet je nu precies hoeveel tijd je over hebt en waar je de meeste tijd aan besteedt.

Mocht je nog geen lijst hebben gemaakt, maar wil je wel graag productiever zijn dan raad ik je aan deze lijst alsnog te maken.

Hieronder geef ik een voorbeeld van enkele tijd-slurpende bezigheden.

 • Televisie kijken (televisie, films, series etc.) – Verschillende bronnen (1) melden dat Nederlanders gemiddeld meer dan 2 uur per dag televisie kijken. Meer dan 2 uur!!

  Dat is maar liefst 14 uur per week! Alleen aan televisie kijken!
 • Social media en telefoon – Volgens bepaalde bronnen zitten we gemiddeld ongeveer 34 dagen per jaar op onze telefoon. Ook dit komt weer neer op gemiddelde van meer dan 2 uur per dag. Enorm veel als je het mij vraagt.
 • Eten maken en koken – We hebben niet allemaal een chef-kok in huis en dus moeten we aan het werk als we willen eten.

  Stel dat je alleen woont en iedere dag een gezonde maaltijd wilt bereiden, dan kost dit best veel tijd. Je bent makkelijk een half uur tot een uur per dag kwijt…

Dit waren enkele voorbeelden om je een idee te geven hoe snel we tijd kwijtraken. Ga bij jezelf te rade wat onnodig tijd slurpt en probeer dit te veranderen indien mogelijk.

Hieronder ga ik verder met nog 8 handige tips.

Korte sprints met to do's

Tip 2: Plan je dag in met to do’s

Wil je je productiviteit verhogen als ondernemer dan ontkom je er bijna niet aan om dagelijks te werken met ‘sprints’. Massive action, zoals Grant Cardone dat mooi zegt.

Wil je iets bereiken dan moet je hard werken, veel actie ondernemen en vooral effectief werken. Maak daarom iedere dag een lijst van alle dingen die je op die dag wil doen. Bijvoorbeeld:

 • 15 minuten e-mails beantwoorden
 • 25 klantcontacten onderhouden
 • 25 potentiële klanten zoeken
 • 25 potentiële klanten bellen
 • 10 complimenten uitdelen
 • 15 minuten bellen met je zakenpartner
 • 30 minuten bespreking met de manager
 • 45 minuten sporten
 • En ga zo maar door!

Maak je lijst niet te lang, maar ook niet te kort. En afstrepen maar! Voor mij persoonlijk werkt het heel fijn en motiverend om dagelijks mijn lijstjes af te werken en af te strepen.

Let er wel echt op dat je je lijst niet te lang maakt, want dat kan demotiverend werken.

Tip 3: Vroeg opstaan!

Wist je dat je je productiviteit flink kunt verhogen door vroeg op te staan en dan te gaan werken? Wanneer nog vrijwel niemand wakker is?

Voor ondernemers zijn de uren voor de kantoortijden ideaal om ontspannen te werken en productief te zijn. Want, wanneer de kantoortijden ingaan, dan is de rust voorbij.

Je wordt gebeld, je ontvangt een belangrijke e-mail, je krijgt een vraag, je moet snel iets tussendoor regelen, en je word ook nog herinnert aan iets dat je was vergeten. Herken je dit? Haha.

Daar heb je allemaal geen last van om 6 uur ’s ochtends. Probeer het eens zou ik zeggen! Daarnaast is je dag langer en heb je al een hoop werk verzet voordat de ochtend is begonnen.

Tip 4: Werken in het weekend

Deze tip sluit goed aan op de vorige tip. Werk je weleens in het weekend, dan heb je vast gemerkt hoe rustig het vaak in het weekend is?

Je hebt genoeg werk te doen, maar je ontvangt tussentijds geen belletjes, mailtjes, onverwachte vragen en ga zo maar door. Dat komt doordat het kantoorleven van maandag t/m vrijdag werkzaam is!

En dat betekent dus dat jij in het weekend eindelijk toe kan komen aan de dingen waar je doordeweeks geen tijd voor had. Heerlijk!

Wil je effectiever werken dan raad ik je echt aan om aan de slag te gaan met tip 3 en 4.

Tip 5: Werk uitbesteden

Wil je als ondernemer meer werk voor elkaar krijgen en heb je een goede cashflow? Dan raad ik per direct aan om werk uit te besteden en je te focussen op waar je goed in bent en wat belangrijk is voor je bedrijf.

Veel (beginnend) ondernemers doen alles zelf omdat het geld kost om werk uit te besteden. Doe jij dit ook? Hou dan altijd in gedachte dat je sneller je doel kunt bereiken wanneer je effectief werkt uitbesteedt.

Want door werk uit te besteden kan jij je richten op andere belangrijke(re) werkzaamheden. Je kunt bijvoorbeeld werk uitbesteden aan een freelancer zoals mij, een bureau of je kunt personeel in dienst nemen.

Handige zaken om uit te besteden:

 • Administratie
 • Social media content en beheer
 • Blogs laten schrijven
 • Chat services op je website
 • Ontwerp/design werk
 • SEO optimalisatie uitbesteden
 • Marketing
 • Acquisitie

Tip 6: Automatiseren

Automatiseren is effectiever werken. Deze tip sluit aan op de vorige tip. Wil je meer tijd overhouden probeer dan zoveel mogelijk processen te automatiseren. Wat je kan automatiseren zou je eigenlijk moeten automatiseren.

Het automatiseren van je werk zal ervoor zorgen dat je tijd bespaart en dus productiever kunt zijn. Een mooi voorbeeld is de automatisering van pakket verzending en order afhandeling, zie hieronder.

 • Automatisering van pakket verzending
  Stuur jij dagelijks pakketten naar je klanten? Dan kun je een hoop tijd besparen door dit proces te automatiseren.

  Je voert klantgegevens in, print pakbonnen uit, print labels uit en maakt pakketten gereed voor verzending. Afhankelijk van de hoeveelheid orders kost dit natuurlijk een hoop tijd (en daardoor ook geld!).

  Wat nou als je dit uitbesteedt aan een logistieke dienstverlener? Of wat nou als je klantgegevens automatisch worden ingevoerd en je alleen maar labels hoeft uit te printen?

  Lees mijn andere blog om meer te lezen over automatiseren.

Tip 7: Telefoon en internet op stil of uit

Tip 7 is er een wat we eigenlijk vaker moeten doen. Wil je een uur of een paar uur effectief werken zonder afleiding zet dan gewoon je telefoon en/of internet uit.

Dit kan natuurlijk makkelijk wanneer je geen telefoontje of belangrijke e-mail verwacht. Je zal zien dat je hierdoor veel efficiënter en effectiever kunt werken.

Tip 8: Slaap genoeg

Voldoende slapen is, zoals we waarschijnlijk wel weten, erg belangrijk. Een goede nachtrust brengt veel voordelen met zich mee en een slechte nachtrust veel nadelen.

Denk aan niet uitgerust wakker worden, chagrijnig zijn, weinig energie hebben, enzovoorts. Er zijn ontzettend veel bronnen en wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat slecht slapen nadelig is voor je werk.

Je bent minder productief, minder creatief, hebt minder focus, maakt sneller fouten en ga zo maar door. Genoeg slapen is daarom ontzettend belangrijk!

Wil je meer weten over het belang van goed slapen klik dan hier om een interessante blog hierover te lezen.

Tip 9: Raak nooit werk twee keer aan

Deze tip kwam ik ooit ergens tegen en wil ik graag met je delen. Het heeft ermee te maken dat je bijvoorbeeld een mailtje opent en leest, en dan besluit om er later op terug te komen. Zonde!

Want als je er later op terug komt kost dit je voor de tweede keer tijd omdat je er al naar gekeken hebt! Mijn advies is daarom om alles waar je mee in aanraking komt direct op te pakken.

Of dit nu gaat om een mailtje, een WhatsApp bericht, een klantcontact via social media of wat dan ook. Probeer er niet twee keer tijd aan te verspillen!

Dat is pas effectief werken! Toch?

Productief werken

Gaat het je lukken om productiever te zijn?

Dit waren mijn 9 tips voor meer productiviteit! Ik ben benieuwd of het je gaat lukken om meer uit je dag te halen en effectiever te werken. Laat me weten wat je van mijn tips vind en of je er wat aan hebt.

Mocht je zelf ook tips hebben voor meer productiviteit laat het dan weten via de comments hieronder! Zo helpen we elkaar!

Toch liever werk uitbesteden? Klik dan op een van de linkjes hieronder.

Referenties:

Scroll naar boven