Ondernemen is hard werken

Dé Juiste Werkmentaliteit: 40 uur Werken Voor een Baas of 80 voor Jezelf?

Zit jij erover na te denken om een eigen bedrijf te starten en je droom na te leven? Heerlijk voor jezelf werken en je eigen baas zijn?

Lees dan deze blog! Het klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, een eigen bedrijf en voor jezelf werken, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken. En daar gaat deze blog over.

Met deze blog wil ik je inzicht geven in wat er allemaal bij komt kijken en waar je rekening mee moet houden als je een eigen bedrijf start.

Het is beter om goed voorbereid te zijn, dan dat het later flink tegenvalt. Toch?

Lees snel verder!

40 uur werken voor een baas, of 80 voor jezelf?

Laat me allereerst vooropstellen dat ik je absoluut niet wil tegenhouden om je eigen bedrijf te starten. Sterker nog, ik wil je alleen maar aanmoedigen en motiveren. Want naar mijn mening is ondernemen geweldig!

Echt zit echter wel een ‘schaduwkant’ aan het ondernemer zijn, of beter gezegd: iets waar de meeste mensen niets van weten. En daar vertel ik in deze blog meer over.

Waar ik het over wil hebben is de vergelijking die weleens wordt gemaakt: Liever 80 uur werken voor jezelf, dan 40 uur voor een baas.

En er wordt ook weleens gezegd dat ondernemers ‘de gekken zijn die liever 80 uur voor zichzelf werken, dan 40 uur voor een baas’.

En dat allemaal voor hetgeen wat we allemaal graag willen: ‘vrijheid’.

Hieronder leg ik je uit wat hiermee wordt bedoeld.

Hard werken als ondernemer
Ondernemen is hard werken en altijd presteren. Beschik jij over de juiste werkmentaliteit?

Ondernemen is topsport.

Ondernemen kan je gerust topsport noemen. Er zijn ondernemers die meer uren werken in een week, dan jij in twee of misschien zelfs drie weken.

Ondernemen is (voor de meeste ondernemers) gewoon heel hard werken. Hard werken om je doelen te behalen, om genoeg inkomsten te genereren en misschien zelfs om het hoofd boven water te houden.

En dit mag je niet onderschatten als je een eigen onderneming wil starten. Hou er rekening mee dat je hard moet werken om succesvol te zijn. Voor de meeste ondernemers komt het simpelweg niet aanwaaien.

En dan kom ik gelijk bij mijn volgende punt uit.

Ondernemen is topsport
Als ondernemer ben jij verantwoordelijk voor alles. Kan jij deze verantwoordelijkheid aan?

Als ondernemer moet je alles zelf doen, niemand doet het voor je.

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de bedrijfsresultaten. Functioneer of presteer je niet goed? Dan zullen de resultaten en inkomsten tegenvallen.

Heb je een dag geen zin om te werken, dan zal er waarschijnlijk ook niet veel van de grond komen op die dag. En doe je helemaal niets, verwacht dan ook niets!

Er komt dus een bepaalde druk en een bepaalde verwachting bij kijken. Topsport!

Je moet presteren als ondernemer, iedere dag weer! Tot… je je doelen hebt bereikt en de zaken goed gaan.

Want wanneer je eenmaal je business op de kaart hebt gezet, dan kan het natuurlijk zo maar zijn dat je niet meer verplicht bent om zo hard te werken.

En dat is natuurlijk waar de meeste ondernemers naar streven (en van dromen). Het bedrijf zo ontwikkelen dat je mag – in plaats van moet – werken.

Dat zou toch geweldig zijn? En dat mag best één van je doelen zijn als ondernemer!

De juiste werkmentaliteit
Alles valt of staat bij een goede werkmentaliteit. Over welke competenties beschik jij al?

De juiste werkmentaliteit – belangrijke competenties voor een ondernemer.

Net zoals bij topsport is er dus een bepaalde input nodig om je doel(en) te bereiken. Je moet een prestatie leveren en er hard voor trainen (werken).

Voor ondernemers is dat dus precies hetzelfde. Je moet over bepaalde kwaliteiten beschikken die ervoor zorgen dat jij een bedrijf op de kaart kan zetten en een succesvolle ondernemer kan zijn.

Bij ondernemen noemen we dit competenties. Je moet over bepaalde competenties beschikken of deze competenties ontwikkelen. Denk hierbij aan:

 • De juiste werkmentaliteit Hou je niet van werken en ben je liever lui dan moe? Denk dan even twee keer na over het starten van een eigen bedrijf.

  Maar beschik je wel over de juiste werkmentaliteit dan is dit goud waard!
 • Discipline – Je moet alles zelf doen. Je moet dus zelf zorgen dat je genoeg uren werkt, dat je je werk afhebt, dat je je afspraken nakomt en ga zo maar door.

  Ben jij gedisciplineerd genoeg?
 • Doorzettingsvermogen – Doorzettingsvermogen is ook een competentie die goed van pas komt. Want wat als het bedrijf niet goed loopt? Of wanneer het even tegenzit?

  Beschik jij dan over een flinke dosis doorzettingsvermogen om er een succes van te maken? Dan weet ik zeker dat je ver kunt komen!
 • Leergierig zijn – Leergierig zijn is ook een eigenschap die goed is. Neem jij alles voor lief aan, of wil je precies weten hoe iets werkt. Als je leergierig bent ontwikkel je kennis die je kunt toepassen voor de ontwikkeling van je bedrijf.

  En hoe meer kennis jij hebt, hoe beter het is.
 • Verstand van zaken – Hiermee bedoel ik niet dat je gelijk moet weten hoe je een bedrijf moet runnen. Dat kan namelijk niet als beginnend ondernemer. Hiermee bedoel ik wel dat je jezelf ontwikkelt als ondernemer.

  En dat je uiteindelijk weet wat je doet, wat je moet doen en waar je mee bezig bent.

Belangrijke tips voor jou als (startend) ondernemer

Dit was alweer bijna het eind van deze blog. Ik wil je graag nog een aantal belangrijke tips meegeven gebaseerd op alles wat je eerder hebt kunnen lezen.

Onderstaande tips zullen je zeker verder helpen om te groeien als ondernemer! En wie weet ben jij uiteindelijk super succesvol. Laten we het hopen!

Tip 1: ontwikkel een werkmentaliteit waar je U tegen zegt

Hard werken kan je leren. Ook als het niet helemaal in je zit kan je het leren.

Als ik het over een juiste werkmentaliteit heb bedoel ik eigenlijk dat je werken op nummer 1 moet zetten. Je werk (je business) heeft dus prioriteit nummer 1.

Is er een feestje, maar is je werk niet af? Dan is dat feestje niet voor jou. Of word je mee uitgevraagd voor iets leuks, maar moet jij een target halen. Dan moet je natuurlijk gewoon dat target halen.

Des te meer prioriteit jij geeft aan het bereiken van je doelen, des te meer je uiteindelijk terug mag verwachten.

Tip 2: werk met passie

Als je je werk niet leuk vindt is het heel lastig om te doen en het vol te houden. Het ‘leuk vinden’ van wat je doet is daarom heel belangrijk.

De tip die ik je wil geven is om een bedrijf te starten waar je passie ligt of waar je je passie van kan maken. Zo vergroot je de kans dat je het volhoudt.

Tip 3: netwerken

Tip 3 is ook niet onbelangrijk. Als ondernemer is het belangrijk om een netwerk op te bouwen. Maak bijvoorbeeld een LinkedIn account aan, ga eens naar een netwerkborrel, en kom in contact met andere ondernemers.

Probeer van ze te leren! Daarnaast weet je nooit wat je voor elkaar kunt betekenen in de toekomst.

Tip 4: omring jezelf met mensen die je motiveren

Probeer jezelf te omringen met mensen die het beste met je voor hebben en die jou stimuleren en motiveren bij de dingen die je doet. Juist als ondernemer kun je deze positiviteit goed gebruiken.

Tip 5: leren en lees eens een goed boek

Zoals ik eerder aangaf is kennis heel belangrijk en kan je er nooit genoeg van hebben. Het is daarom belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en steeds meer kennis te hebben van jouw vakgebied.

Wees een specialist! Om meer kennis te ontwikkelen kun je bijvoorbeeld events bezoeken, je aanmelden voor Webinars, boeken lezen en natuurlijk mijn blogs lezen!

En wat wordt het: 80 uur voor jezelf, of 40 voor de baas?

Dit is alweer het eind van mijn blog. Ik hoop dat ik je een beeld heb gegeven van wat erbij komt kijken om ondernemer te zijn.

Ook hoop ik dat je aan de slag gaat met mijn tips en dat je aan je competenties gaat werken. Wanneer je dat doet weet ik zeker dat je ver gaat komen!

En dan nu de belangrijkste vraag: ga je voor jezelf beginnen? Of misschien ben je al voor jezelf begonnen?

Ik ben erg benieuwd! Laat het me weten in een reactie of neem gerust contact op. Ik help je graag verder als je hulp nodig hebt!

Wil je weten hoe ik je nog meer kan helpen? Lees dan verder.

Hulp nodig met marketing

Wil je een betere werkmentaliteit? Een nieuw bedrijf starten? Of jezelf ontwikkelen als ondernemer? Dan kan ik je helpen!

Ik help ondernemers en bedrijven bij het maken van een winstgevende marketing-aanpak. Samen werken we stap voor stap aan een betere business en een effectieve marketingstrategie.

Wil je meer weten? Klik dan op een van de knoppen hieronder:

Scroll naar boven