Wat is copywriting?

Wat is Copywriting? | Plus 7 redenen om een copywriter in te huren

Copywriting is het schrijven van professionele teksten voor marketing- en promotiedoeleinden. Een copywriter is een professionele tekstschrijver die verschillende soorten teksten schrijft voor onder andere promotiematerialen, advertenties en websites.

Copywriting is een vak apart en is belangrijk voor ondernemers. Copywriting komt namelijk overal terug. Op je website, in je Facebookadvertentie, flyer, nieuwsbrieven en ga zo maar door.

Hieronder leg ik meer uit over copywriting en vertel ik de zeven belangrijkste redenen wanneer en waarom je een copywriter nodig hebt.

Wat doet een copywriter?

Wat doet een copywriter?

Een copywriter schrijft duidelijke en professionele teksten voor verschillende doeleinden. Meestal commerciële teksten.

De uitdaging van copywriters ligt in het vermogen om snel en goed aan te passen aan een bedrijf, situatie en doelgroep. En om altijd een tekst op maat te leveren. 

Copywriters zijn in staat om een boodschap op de gewenste manier over te brengen. Het zijn een soort “woordkunstenaars” en creëren uit het niets de tekst die jij nodig hebt.

Al is “woordkunstenaars” een groot woord, haha.

Verschil tussen een tekstschrijver en copywriter

Copywriters schrijven andere teksten dan normale tekstschrijvers. Ze hebben een commerciële achtergrond en schrijven teksten om een actie te bewerkstelligen bij de lezer.

De teksten van een copywriter moeten de lezer prikkelen, inspireren, overtuigen of raken. Precies zoals gevraagd wordt door de opdrachtgever of zoals aangegeven door het marketingteam. Ze moeten zorgen dat de tekst bij mensen binnenkomt.

Daarom hebben copywriters vaak meer kennis en skills dan alleen een vlotte pen. Ze hebben bijvoorbeeld ook verstand van SEO (en soms ook marketing).

Onderdeel van marketing

Copywriting is onderdeel van marketing. Of je er nu verstand van hebt of niet, wanneer jij een advertentie schrijft of pakkende teksten voor je website, dan doe je copywriting.

Een copywriter werkt vaak voor een reclamebureau of zelfstandig. Als zelfstandige kan een copywriter ook samenwerken met een reclamebureau.

Omdat copywriting een belangrijk onderdeel is van marketing, werkt een copywriter vaak samen met het marketingteam en websiteontwikkelaars. Ze hebben elkaar namelijk nodig en versterken elkaar.

De copywriter schrijft zijn teksten op basis van de communicatiestrategie van de opdrachtgever of het bedrijf.

Soorten teksten die een copywriter schrijft

Soorten teksten en content
 • Online advertenties
 • Website teksten
 • Social media berichten
 • Nieuwsbrieven
 • E-mails
 • Blogs
 • Flyerteksten
 • Brochures
 • Zakelijke brieven
 • Salesbrieven

SEO copywriter

SEO-copywriter

Dan heb je ook nog zoiets als een SEO-copywriter. Een SEO-copywriter is niets meer dan een copywriter met verstand van SEO (scoren in Google).

SEO en copywriting gaan vaak hand in hand. Een SEO-copywriter past SEO technieken toe in de teksten die hij schrijft. Het resultaat is dat je niet alleen goede teksten hebt op je website, maar dat je ook beter gevonden wordt in zoekmachines zoals Google.

En je dus meer bezoekers krijgt.

Waarom een copywriter inhuren?

Tenzij je goed bent in het schrijven van teksten, kan het best zijn dat je een copywriter nodig hebt. Hieronder staan de belangrijkste redenen waarom en wanneer je een copywriter in zou moeten huren.

 • Beter presterende website: allereerst natuurlijk omdat je dan goede en professionele teksten op je website krijgt. Dit is belangrijk, omdat je website dan waarschijnlijk beter presteert. Bezoekers zullen je website beter begrijpen, waardoor de kans groter wordt dat ze uiteindelijk klant worden.
 • Meer kans op conversie: teksten die niet goed zijn spreken de potentiële klant niet aan en overtuigen niet. Hierdoor loop je leads en klanten mis. Een copywriter zorgt voor duidelijke en effectieve teksten die wel de gewenste resultaten opleveren.
 • Je boodschap, missie en visie op de juiste manier overbrengen: slechte teksten komen niet tot de kern van je boodschap en spreken de doelgroep niet goed aan. Zonde, omdat je mogelijk een ontzettend mooie visie hebt. Een copywriter zorgt ervoor dat dit wel gebeurt en vertaalt jouw boodschap naar een krachtige tekst. Of dit nu op je website is, in een e-mail of advertentie.
 • Scoren in Google: een SEO-copywriter kan jou ook helpen om te scoren in Google, mits hij of zij er verstand van heeft. Content marketing is een geweldige manier om meer bezoekers op je website te krijgen. Een copywriter schrijft alle teksten die je nodig hebt.
 • Meer resultaat uit je advertentie: een advertentie kan om meerdere redenen falen. Een daarvan is het hebben van een slechte tekst. Een copywriter helpt jou meer resultaat te behalen uit je advertentie door in ieder geval een goede tekst te hebben.
 • Minder werk en hoofdpijn: heb je geen vlotte pen en geen gevoel voor teksten schrijven, dan kun je een hoop tijd en hoofdpijn besparen door met een copywriter in zee te gaan. Waar jij voor een kleine tekst een uur nodig hebt, heeft een copywriter er misschien twintig nodig.
 • Professioneel overkomen: tenslotte kom je professioneel over wanneer je duidelijke en goed geformuleerde teksten hebt (op je website). Een website of flyer vol fouten wordt minder serieus genomen en is niet professioneel.

Copywriting uitbesteden?

Copywriter inhuren voor goede teksten

Hoe weet je nu of je een copywriter nodig hebt? Eigenlijk is het heel simpel en waarschijnlijk weet je het antwoord al:

Ben jij iemand bent die een uur doet over paar zinnen? En is het dan nog niet goed? Dan is het mogelijk een goede investering om een copywriter in te huren.

Ik ben een freelance copywriter en schrijf al jaren verschillende soorten teksten voor meerdere opdrachtgevers. Van volledige websites en promotiematerialen, tot Google en Facebook advertenties, nieuwsbrieven, e-mails, blogs en ga zo maar door.

Ik kan jou helpen om meer uit je website te halen, beter te scoren in Google en teksten te krijgen die aanspreken.

Neem gerust contact op als je dit nodig hebt en wil samenwerken met een website tekstschrijver.

Scroll naar boven