Goede Meta Description schrijven? 7 Tips & Voorbeelden

Je moet een meta description invoeren, maar je weet niet wat het is en waar het voor dient? Lees dan snel verder. De meta description is namelijk belangrijk voor Google en andere zoekmachines. En dus voor de SEO van je website.

Het is een stukje tekst in de code van je webpagina’s dat door zoekmachines wordt gebruikt en wordt weergegeven in de zoekresultaten.

Hoe ziet een meta description eruit?

voorbeeld-meta-description1

In het voorbeeld hierboven zie je de meta description en meta title van een pagina op mijn website (de Marketing coaching pagina).

De grote paarse tekst is de meta title. De tekst eronder de meta description.

Zoals je ziet staat in de meta title en description waar de pagina over gaat. Hierdoor weet een zoekmachinegebruiker wat hij of zij kan verwachten van de pagina.

Beide onderdelen zijn zichtbaar in zoekmachines zoals Google.

Waar is de meta description voor?

Een meta description is bedoeld om zoekmachinegebruikers een idee te geven van wat ze kunnen verwachten op de webpagina die ze willen bezoeken voordat ze erop klikken. Een goede meta beschrijving bevat relevante zoekwoorden zodat personen beter begrijpen waar de pagina over gaat.

Een goed geschreven meta description (en title) zorgt voor een hoger klikpercentage en meer websitebezoekers. Het is daarom belangrijk om een duidelijke en aantrekkelijke meta beschrijving te schrijven die de aandacht van zoekmachinegebruikers trekt en hen aanmoedigt om op de link te klikken.

Verder is het belangrijk om te weten dat een zoekmachine niet altijd de meta description toont die je hebt gemaakt.

Soms (steeds vaker) genereert een zoekmachine een eigen “snippet” die beter aansluit bij de zoekopdracht. Zoekmachines maken als het ware hun eigen meta beschrijving en title.

Daarom is het belangrijk om niet alleen een aantrekkelijke meta description te schrijven, maar ook de inhoud van de pagina te optimaliseren zodat deze beter overeenkomt met wat de gebruiker zoekt.

5 voordelen van een goede meta description

Een goede meta heeft voordelen voor zowel de zoekmachinegebruiker als de website-eigenaar. Hieronder staan de belangrijkste voordelen:

 • Hoger klikpercentage: een aantrekkelijke en goed geschreven meta description (en title) zorgt voor een hoger klikpercentage. Als mensen een duidelijke en aantrekkelijke voorvertoning van een pagina zien, zijn ze eerder geneigd om erop te klikken en de pagina te bezoeken.
 • Meer bezoekers: een hoger klikpercentage betekent meer bezoekers op je website. Hoe hoger het klikpercentage is, hoe meer bezoekers je krijgt.
 • Meer relevant verkeer: door de meta description te optimaliseren met relevante zoekwoorden, trekt de webpagina meer relevant verkeer aan dat geïnteresseerd is in de inhoud van de webpagina. Dit kan leiden tot hogere conversiepercentages en een betere gebruikerservaring (je krijgt ook minder “bouncers” zoals dat mooi heet).

  Indirect is dit belangrijk voor de algehele SEO-positie van de website en individuele pagina’s.
 • Betere zoekmachine ranking: een goed geschreven meta beschrijving kan ook bijdragen aan een betere positie in de zoekmachine. Hoewel de meta description zelf geen directe rankingfactor is, kan een hogere click-through rate (CTR) een positief effect hebben op de ranking van een pagina in de zoekresultaten.

  Probeer altijd het belangrijkste zoekwoord in de meta description en title te verwerken.
 • Duidelijkheid: een duidelijke meta beschrijving helpt mensen om snel te begrijpen waar een pagina over gaat. Dit kan leiden tot minder bouncers (bezoekers die direct je website verlaten) en meer tevredenheid bij bezoekers.

Kortom, een goede meta description is belangrijk om meerdere redenen. Het draagt bij aan de algehele gebruikservaring van Google en kan bijdragen aan meer relevant verkeer en hogere conversieratio’s voor een website.

Bij SEO optimalisatie is het daarom altijd belangrijk om een goede meta toe te voegen.

7 tips voor het maken van een goede meta beschrijving

 • Maak de meta beschrijving niet te lang: de maximale lengte is 155-160 tekens. Ga niet over de maximale lengte heeft. Google kapt de tekst af waardoor niet alles zichtbaar is.
 • Voeg het belangrijkste zoekwoord toe: verwerk het belangrijkste zoekwoord van de pagina in de meta description. Dit is belangrijk voor SEO en helpt de bezoeker beter te begrijpen waar de pagina over gaat. Voeg eventueel ook een alternatief zoekwoord of synoniem toe. Dit is niet verplicht, maar geeft ook een (minimale) bijdrage aan de vindbaarheid van de pagina.
 • Maak je meta aantrekkelijk: een aantrekkelijke en overtuigende meta description zorgt ervoor dat meer mensen erop klikken. Probeer mensen te prikkelen. Probeer indien mogelijk ook een cijfer erin te verwerken (dit zorgt voor een hoger klikpercentage).
 • Verwerk Unique Selling Points (USP’s): geef aan wat jouw webpagina uniek maakt ten opzichte van andere webpagina’s die over hetzelfde onderwerp gaan. Hiermee kun je je onderscheiden van concurrenten en ervoor zorgen dat mensen op jouw link klikken.
 • Zorg voor correcte informatie: zorg ervoor dat de meta description relevant is en past bij de inhoud van de pagina. Het is niet aan te raden om een zoekmachinegebruiker een mooier verhaal voor te houden. Komt de inhoud van de pagina niet overeen met de vooral beloofde informatie dan is de bezoeker zo weer weg.
 • Maak een unieke meta description: voorkom duplicate content (dubbele meta beschrijvingen). Zorg ervoor dat elke meta description uniek is voor elke webpagina op de website.
 • Kort en bondig: zorg ervoor dat de beschrijving kort en bondig is, maar toch de belangrijkste informatie overbrengt. Zo behaal je het beste resultaat.
Heb je een WordPress-website? Download dan de Yoast SEO Plugin. De Yoast SEO plugin is een handig hulpmiddel om je SEO te verbeteren en de meta beschrijving en titel te maken.

6 voorbeelden van een goede meta description en meta title

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van meta beschrijvingen van blogs en pagina’s op mijn website:

voorbeeld-meta-description2
voorbeeld-meta-description3
voorbeeld-meta-description4
voorbeeld-meta-description5
voorbeeld-meta-description6
voorbeeld-meta-description7

Is de Meta title ook belangrijk?

Ja! Een meta title is net zo belangrijk en wel om dezelfde redenen als waarom de meta beschrijving belangrijk is. Het is het zichtbare element in zoekmachines. De meta titel is zelfs nog belangrijker als de beschrijving, omdat het groter is en meer opvalt. Zoekmachinegebruikers lezen eerst de titel en daarna (mogelijk) de beschrijving.

Het is belangrijk om unieke en specifieke meta titles te schrijven voor elke pagina op de website.

Conclusie

De meta title en meta beschrijving zijn een belangrijk onderdeel van SEO. Het is het zichtbare deel dat getoond wordt in de zoekmachine en heeft impact op het wel of niet krijgen van websitebezoekers.

Een goed geschreven meta description en titel kan zelfs zorgen voor meer gratis bezoekers op je website.

Mocht je nog geen meta’s hebben toegevoegd aan je website dan raad ik je dus aan om daar snel mee aan de slag te gaan!

Lees voor meer SEO tips de andere blogs op mijn website.

Meer bezoekers met SEO optimalisatie

Hoe staat jouw SEO ervoor?

Een goede SEO-strategie kan honderden, duizenden en soms zelfs tienduizenden gratis bezoekers per maand opleveren.

Mocht je nog nooit iets aan SEO hebben gedaan dan zijn er mogelijk grote kansen voor jou die je momenteel laat liggen. Zonde!

Wil je weten of SEO kansrijk is voor jou en hoeveel bezoekers je iedere maand misloopt?

Klik dan op de knop hieronder en meld je aan voor een gratis SEO kansen analyse. Het is ook mogelijk om een SEO specialist in te huren.

Scroll naar boven