wat-zijn-zoekwoorden

Wat zijn zoekwoorden? En waarom zijn ze belangrijk voor Google?

Zoekwoorden, ook wel “zoektermen” of “keywords” genoemd, zijn woorden of termen die zoekmachinegebruikers intypen in zoekmachines (zoals Google of Bing) wanneer ze op zoek gaan naar informatie. Zoekwoorden worden door zoekmachines gebruikt om te begrijpen waar een webpagina over gaat en om de relevantie van een pagina voor een bepaalde zoekopdracht te bepalen.

Zoekwoorden kunnen bestaan uit één enkel woord (short tail zoekwoorden) of een combinatie van woorden (long tail zoekwoorden) en kunnen betrekking hebben op een breed scala aan onderwerpen.

Hieronder lees je alles over zoekwoorden en waarom ze belangrijk voor SEO. Ook leg ik uit hoe je de beste zoekwoorden vindt.

Wat zijn zoekwoorden precies?

Om goed te begrijpen wat zoekwoorden zijn geef ik een aantal voorbeelden. Het belangrijkste om te onthouden is dat Google zoekwoorden gebruikt om te begrijpen waar een website of pagina over gaat. Op basis van de zoekwoorden die Google op een webpagina vindt (en andere factoren) kan het de juiste zoekresultaten tonen aan zoekmachinegebruikers.

Bij het maken van een website is het daarom belangrijk om rekening te houden met zoekwoorden. Je moet ervoor zorgen dat je ze op een effectieve manier integreert in je pagina’s. Doe je dit op de juiste manier dan kan dat ervoor zorgen dat je pagina’s beter gevonden worden in de zoekresultaten bij relevante zoekopdrachten.

Oftewel, je krijgt meer websitebezoekers. Zie hieronder enkele voorbeelden ter verduidelijking.

 • Voorbeeld 1: stel iemand wil een SEO specialist inhuren. Deze persoon begint de zoektocht in Google door “SEO specialist inhuren” in te typen. Dit is een zoekwoord. Het kan zijn dat het zoekwoord “SEO specialist inhuren” iedere maand door duizenden mensen wordt ingetypt. In dat geval is het interessant voor een SEO marketeer om dit zoekwoord in zijn of haar website te verwerken.

  Google begrijpt vervolgens dat de betreffende pagina van de SEO marketeer relevant is voor zoekmachinegebruikers die op zoek zijn naar een SEO specialist.

 • Voorbeeld 2: stel iemand is op zoek naar een sportschool en woont in Den Haag. Deze persoon zoekt vervolgens via Google naar een sportschool in de buurt. Hij of zij typt het zoekwoord “Sportschool Den Haag” in. Omdat dit zoekwoord waarschijnlijk vaak wordt ingetypt door verschillende personen is het interessant voor sportscholen in Den Haag om op dit zoekwoord in te spelen. De sportschool moet het zoekwoord “Sportschool Den Haag” daarom regelmatig en op verschillende manieren terug laten keren op de website.
zoekwoorden-seo

Waarom zijn zoekwoorden belangrijk voor Google?

Zoekwoorden zijn belangrijk voor Google omdat zoekwoorden de basis vormen voor het begrijpen van de inhoud van webpagina’s. Google gebruikt geautomatiseerde bots, ook crawlers genoemd, om het internet te doorzoeken en de inhoud van webpagina’s te indexeren en begrijpen. Deze crawlers gebruiken complexe algoritmen om de inhoud van webpagina’s te begrijpen en te bepalen welke pagina’s relevant zijn voor bepaalde zoekopdrachten.

Waarom moet je zoekwoorden toevoegen aan je website?

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert op Google, zoekt Google naar webpagina’s die vergelijkbare zoekwoorden bevatten en die het meest relevant zijn voor de betreffende zoekopdracht. Dit betekent dat webpagina’s die zoekwoorden bevatten die relevant zijn voor de zoekopdracht, een hogere kans hebben om hoog te scoren in de zoekresultaten.

Daarom is het heel belangrijk om zoekwoorden op een effectieve manier toe te voegen aan je website. Let wel op! Dit betekent niet dat je je website vol moet stoppen met zoekwoorden en dat je moet spammen. Sterker nog, je wordt gestraft door Google als je dat doet.

In plaats daarvan moet je de zoekwoorden op een natuurlijke manier in de pagina terug laten komen, waarbij de nadruk ligt op het bieden van waardevolle en relevante informatie voor de gebruiker. Alles draait om zoveel mogelijk waarde bieden voor de bezoeker.

Google is slim genoeg om je pagina te begrijpen zonder overmatig gebruik van zoekwoorden!

Soorten zoekwoorden

Er zijn verschillende soorten zoekwoorden die kunnen worden gebruikt bij het optimaliseren je website voor Google en andere zoekmachines. Zie hieronder:

 • Short-tail keywords: dit zijn zoekwoorden die bestaan uit één of twee woorden. Ze zijn meestal erg breed en algemeen en hebben veel concurrentie. Denk aan: sportschool Rotterdam, voetbal kopen, afvallen of gezonde recepten.

 • Long-tail keywords: dit zijn zoekwoorden die uit drie of meer woorden bestaan en zijn specifieker dan short-tail keywords. Long-tail keywords hebben meestal minder concurrentie en kunnen een hogere conversieratio hebben omdat ze specifieker zijn. Daarentegen bevatten deze zoekwoorden vaak wel minder zoekvolume.

  Voorbeelden zijn: goede sportschool in Rotterdam, blauwe Nike voetbal kopen, beste tips voor afvallen of makkelijke koolhydraatarme gezonde recepten..

 • Locatie-gebaseerde zoekwoorden: dit zijn zoekwoorden die betrekking hebben op een specifieke locatie of regio. Dit type zoekwoord is vooral belangrijk voor bedrijven die lokale klanten willen aantrekken. Denk aan: sportschool Rotterdam, apotheek in Rotterdam of.
  Media Markt Rotterdam..

 • Product-gebaseerde zoekwoorden: dit zijn zoekwoorden die specifiek gericht zijn op een product of dienst. Dit type zoekwoord kan nuttig zijn voor bedrijven die online verkopen of hun producten of diensten willen promoten..

 • Informatieve zoekwoorden: dit zijn zoekwoorden die gericht zijn op het vinden van informatie over een bepaald onderwerp. Dit type zoekwoord kan nuttig zijn voor bloggers, tutorials of educatieve inhoud. Denk aan: wat is SEO, wat zijn zoekwoorden, wat is het verschil tussen SEO en SEA, SEO Tips, etc.

Het beste is om een mix van verschillende soorten zoekwoorden te gebruiken bij het optimaliseren van je webpagina’s. Gebruik bijvoorbeeld short-tail en long-tail zoekwoorden en speel in op informatie zoekwoorden om nog meer bezoekers te krijgen.

Eigenlijk komt het er op neer dat je een goede SEO-strategie moet maken. Dit begint bij een goed SEO onderzoek en zoekwoorden onderzoek.

Zoekwoordenonderzoek doen

Er zijn verschillende tools en technieken om goede zoekwoorden te vinden. Hier zit een hele strategie achter waar ik je graag meer over vertel. Voor nu is het belangrijk om te onthouden dat je zoekwoorden zorgvuldig moet uitkiezen op basis van relevantie, zoekvolume en concurrentie. Een goed zoekwoorden onderzoek is de basis van je SEO en online vindbaarheid.

En nogmaals: overdrijf niet! Spammen met zoekwoorden, ook wel bekend als keyword stuffing, kan leiden tot een lagere ranking en zelfs tot penalty’s van zoekmachines.

zoekwoorden-onderzoek-doen

Hoe vind je goede zoekwoorden?

Er zijn verschillende manieren om goede zoekwoorden te vinden voor Google. Hier zijn enkele van de meest effectieve methoden:

 • Gebruik Google Keyword Planner: de zoekwoordplanner van Google is een hulpprogramma van Google waarmee je goede zoekwoorden kunt vinden en is gratis beschikbaar via Google Ads. Met deze tool krijg je inzicht in het maandelijkse zoekvolume van zoekwoorden, hoeveel concurrentie er is en ook hoeveel het kost om erop te adverteren.

  *Ik raad Google Keyword planner aan voor iedere beginnend ondernemer. Google Keyword planner is gratis en geeft je alle informatie die je nodig hebt voor een goede SEO-basis.

 • Google suggesties: typ een zoekwoord in de Google-zoekbalk en kijk naar de suggesties die Google geeft. Dit zijn veelvoorkomende zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan het zoekwoord dat je hebt ingetypt en zijn voor ondernemers een inspiratiebron.

 • Analyseer je concurrenten: concurrenten die het beter doen dan jij zijn een goed informatiebron. Probeer te ontdekken welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken en waarom. Dit kan je helpen om nieuwe zoekwoorden te vinden en om te zien welke zoekwoorden het beste werken in jouw branche. Ga de concurrentie aan!

 • Gebruik Google Trends: Google Trends is een gratis tool van Google waarmee je kunt zien welke zoekwoorden populair zijn en hoe zoekvolumes in de loop van de tijd veranderen. Dit kan helpen om de interesse in bepaalde zoekwoorden te beoordelen en te bepalen welke zoekwoorden mogelijk relevant zijn voor jouw bedrijf.

 • Gebruik betaalde SEO-tools: naast Google Keyword planner zijn er nog tal van SEO-tools beschikbaar om goed zoekwoorden onderzoek te doen. De bekendste zijn Semrush en UberSuggest. Voor beginnen ondernemers raad ik UberSuggest aan, omdat deze een stuk goedkoper is. Bekijk alle handige marketing tools op mijn andere pagina.

Met behulp van deze methoden kun je een lijst met relevante zoekwoorden opstellen die je kunt gebruiken bij het optimaliseren van je webpagina’s voor Google en andere zoekmachines.

*Let wel op: het toepassen van zoekwoorden is slechts één aspect van zoekmachineoptimalisatie. SEO is veel breder en om daadwerkelijk goed gevonden te worden in Google moet je ook zorgen voor kwalitatieve pagina’s en relevante inhoud.

SEO en de voordelen

Het toepassen van zoekwoorden is dus een onderdeel van SEO, wat de afkorting is van Search Engine Optimization (ook zoekmachine optimalisatie genoemd). SEO bestaat uit een takenpakket met verschillende werkzaamheden om beter gevonden te worden in de zoekmachine. Met alleen zoekwoorden toevoegen kom je er niet.

Hieronder vertel ik de belangrijkste voordelen van SEO:

 • Meer organisch verkeer (gratis bezoekers): wanneer je SEO op de juiste manier toepast, kun je iedere maand nieuwe gratis bezoekers aantrekken. Hoe beter en relevanter de zoekwoorden zijn, hoe meer dit kan helpen om potentiële klanten te bereiken en je bedrijf te laten groeien.

 • Doelgericht verkeer: zoekwoorden helpen om specifieke doelgroepen te bereiken. Wanneer iemand actief op zoek is naar informatie die overeenkomt met de gebruikte zoekwoorden, is de kans groter dat ze geïnteresseerd zijn in de aangeboden inhoud (jouw product of dienst). Dit resulteert in kwalitatief hoogwaardig verkeer dat meer met een hogere kans op conversie.

 • Betere gebruikerservaring: door je website te optimaliseren voor zoekmachines, kun je ook de gebruikerservaring verbeteren. Google vindt het belangrijk dat je een snelle en gebruiksvriendelijke website hebt, wat voordelig is voor bezoekers en potentiële klanten.

 • Autoriteit opbouwen: hogere posities in zoekmachines zorgen voor meer zichtbaarheid van jouw bedrijf en kan helpen bij het verkrijgen van meer autoriteit (in jouw branche). Ook kun je je onderscheiden van concurrenten met hogere posities in Google.

 • Kostenbesparing: SEO kan een kosteneffectieve manier zijn om verkeer naar je website te genereren, in tegenstelling tot betaalde advertenties waar je voor iedere klik moet betalen. Bovendien kost het ook tijd om advertenties te maken. Hoewel SEO in het begin misschien tijdrovend is, kan het op de lange termijn kostenbesparend zijn.

Kortom, SEO kan bijdragen aan het vergroten van je online zichtbaarheid, het aantrekken van meer verkeer naar je website en het verbeteren van de gebruikerservaring, wat uiteindelijk kan resulteren in meer omzet en groei voor jouw bedrijf.

Wil je meer weten over SEO? Lees dan de andere blogs op mijn website in de categorie zoekmachine optimalisatie.

Conclusie

Zoekwoorden zijn belangrijk als je goed gevonden wil worden in zoekmachines zoals Google. Wanneer je niet op de juiste manier inspeelt op zoekwoorden zul je (naar alle waarschijnlijkheid) bezoekers mislopen. Door strategisch gebruik te maken van zoekwoorden kunnen website-eigenaren hun online zichtbaarheid verbeteren, relevante websitebezoekers aantrekken en in het gunstigste geval betere bedrijfsresultaten halen.

Hulp nodig met het vinden van goede zoekwoorden of SEO?

Ranking factoren SEO

Ik ben al jaren bezig met SEO, zoekwoorden en alles wat ermee te maken heeft. Ik weet precies of SEO kansrijk is voor jouw bedrijf of niet (en hoe je moet scoren in Google). Wil je weten hoe kansrijk SEO is voor jouw bedrijf? Meld je dan via de link hieronder aan voor een gratis SEO Kansen analyse.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven