yoast-seo

Yoast SEO plugin | Dé Manier om Je SEO te verbeteren

Yoast SEO-plugin is een populaire SEO-tool voor WordPress-websites. Het is ontwikkeld om website-eigenaren te helpen bij het optimaliseren van hun website voor zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo.

Met Yoast SEO-plugin kun je verschillende onderdelen van je website optimaliseren voor zoekmachines. De plugin geeft suggesties en instructies voor het verbeteren van je website op het gebied van SEO.

Denk aan tips voor het optimaliseren van paginatitels, meta-beschrijvingen en het toepassen van zoekwoorden. Ook heeft de plugin een aantal handige functies, zoals het correct inrichten van een pagina op het belangrijkste zoekwoord en een automatische sitemap generator (XML-sitemap). Allemaal belangrijk om te scoren in Google.

Over het algemeen is de Yoast SEO-plugin een handige tool om je website “SEO-technisch” te optimaliseren zodat je meer bezoekers op je website krijgt.

7 voordelen van Yoast SEO plugin

 • Verbeterde SEO: de plugin biedt verschillende functies die helpen bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines zodat je meer “gratis” websitebezoekers krijgt. Ook leer je beetje bij beetje hoe SEO werkt.
 • Checklist om je SEO te verbeteren: de tool geeft aan wat je moet verbeteren en wat je goed doet. Bij iedere pagina of blog vind je een checklist die de SEO score van een specifieke pagina meet (zie plaatje hieronder). Op basis hiervan kun je verbeteringen doorvoeren en je SEO optimaliseren.

  Streef je de richtlijnen goed na, dan kan dat leiden tot betere zichtbaarheid in bijvoorbeeld Google.

  checklist-yoast-seo-plugin
 • Automatisch genereren van een XML-sitemap: de plugin genereert automatisch een XML-sitemap. Een XML-sitemap is een hulpmiddel voor zoekmachines (en Google) om je website beter te begrijpen. Deze automatisch gegenereerde sitemap kun je vervolgens indienen in Google Search Console.
 • Preview van je pagina in Google: de plugin toont een voorbeeld van hoe een pagina eruit kom te zien in de zoekresultaten. Dit kan je helpen om de meta title en meta beschrijving te optimaliseren om beter te concurreren in de zoekresultaten.

  Zie hieronder een voorbeeld:

  yoast-seo-plugin-google-snippet
 • Focus keyword tool: met de “focus keyword tool” kun je een focus zoekwoord instellen voor elke pagina op je website. In de premium versie kun je ook synoniemen invoeren. Dit helpt om een pagina beter in te richten op specifieke zoekwoorden.

  Hieronder zie je een voorbeeld van het invulveld om het belangrijkste zoekwoord van de pagina in te voeren:

  zoekwoorden-invoeren-yoast
 • Verbeterde leesbaarheid van de pagina: de plugin biedt ook analyses van de leesbaarheid van een pagina. Google vindt de kwaliteit van je website belangrijk. Ook de leesbaarheid ervan. Deze functie kan je helpen om je pagina beter te structureren en organiseren, zodat deze gemakkelijker te begrijpen is voor bezoekers.

  leesbaarheidsscore-yoast
 • Linkbuilding tips: Yoast SEO geeft ook tips en suggesties voor zowel interne als externe linkbuilding. Door de tips toe te passen verbeter je de interne linkstructuur van je website.

Hoe gebruik je Yoast?

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de Yoast SEO-plugin te gebruiken:

Stap 1 – Plugin downloaden: installeer en activeer de Yoast SEO-plugin op je WordPress-website. Ga naar het dashboard van je website en klik op ‘Plugins’. Vervolgens klik je op ‘Nieuwe plugin toevoegen’ en zoek naar ‘Yoast SEO’. Klik hierna op ‘Nu installeren’ en vervolgens op ‘Activeren’.

Stap 2 – Ontdek waar de tool staat: ga naar een pagina of bericht dat je wilt optimaliseren voor zoekmachines en scrol naar beneden tot je de Yoast SEO-box ziet. Hier kun je de meta titel en meta beschrijving invoeren en het focus keyword instellen. Ook vind je hier de SEO-checklist.

Stap 3 – Pagina’s optimaliseren: optimaliseer je pagina’s op basis van de Yoast SEO analyse. De plugin geeft suggesties voor het verbeteren van de pagina, zoals het toevoegen van meer zoekwoorden of het verbeteren van de leesbaarheid. Vul wel eerst het focus zoekwoord in.

Stap 4 – Vul de meta beschrijving in: gebruik de snippet preview om te zien hoe de pagina of het bericht eruit zal zien in Google. Probeer de maximale lengte niet te overschrijden. Pas de titel en de meta beschrijving indien nodig aan om deze aantrekkelijker te maken voor gebruikers. Voeg ook het belangrijkste zoekwoord toe.

Stap 5 – Ontdek de andere functies: ga naar het dashboard en klik op “Yoast SEO” in het menu aan de linkerkant. Hier vind je de andere functies van Yoast. Navigeer door de instellingen en bekijk alle functies om je website verder te optimaliseren, zoals de XML-sitemapgenerator.

yoast-instellingen

Stap 6 – Analyseer de SEO-prestaties: houd de prestaties van je website in de gaten met behulp van Google Analytics en Google Search Console en pas je strategie aan op basis van de resultaten.

Waar kun je de plugin downloaden?

Je kunt de Yoast SEO-plugin downloaden vanuit de WordPress-pluginsectie. Hieronder staan alle stappen om de Yoast SEO-plugin te downloaden en te installeren:

 1. Log in op het WordPress-dashboard van je website.
 2. Klik op ‘Plugins’ in het linkermenu en vervolgens op ‘Nieuwe plugin toevoegen’.
 3. Zoek naar ‘Yoast SEO’ in de zoekbalk.
 4. Klik op de knop ‘Nu installeren’.
 5. Wacht tot de installatie is voltooid en klik vervolgens op de knop ‘Activeren’.
yoast-seo-plugin-downloaden

Zodra je de Yoast SEO-plugin hebt geactiveerd, is de plugin automatisch toegevoegd aan al je pagina’s en blogs. Ook aan de menubalk in het dashboard.

Vergeet niet om de plugin regelmatig bij te werken naar de nieuwste versie om ervoor te zorgen dat je de nieuwste functies en beveiligingsupdates hebt.

Is Yoast SEO plugin alleen voor WordPress?

Yoast SEO-plugin was voorheen alleen beschikbaar voor WordPress-websites. Yoast was speciaal ontworpen voor WordPress-websites en is een van de populairste SEO-plugins voor WordPress.

Tegenwoordig bieden ze gelukkig meer mogelijkheden:

*Staat jouw platform er niet tussen? Weet dan dat er ook andere SEO-plugins bestaan. Zoek op Google welke plugins er beschikbaar zijn voor het platform waarmee jouw website is gemaakt.

Is het nodig om Yoast SEO premium te kopen?

Het is niet per se nodig om Yoast SEO premium te kopen. De gratis versie van Yoast biedt veel nuttige functies om je SEO te verbeteren.

Alle eerder genoemde functies zijn gratis te gebruiken. Je hebt ook toegang tot alle benoemde voordelen.

De premium versie van Yoast SEO biedt echter wel extra functies en tools die handig zijn voor bepaalde soorten websites of doeleinden, zoals de optie om meerdere focus-zoekwoorden in te voeren, geavanceerd redirect-management en interne link-suggesties.

yoast-seo-premium

Als je een grotere website hebt of een meer geavanceerde SEO-strategie wilt implementeren, kan de premium versie nuttig zijn. Het biedt meer functies en tools waarmee je nog verder kunt gaan in de zoekmachine-optimalisatie van je website.

Het is belangrijk om te onthouden dat SEO geen kwestie is van het installeren van een plugin of het gebruik van een tool. Je moet ook je verstand gebruiken. Mijn advies is om flexibel met de richtlijnen om te gaan en niet te overdrijven.

Google straft websites die over-optimaliseren (oftewel spammen met zoekwoorden).

Maak gebruiksvriendelijke en kwalitatieve pagina’s die veel waarde bieden voor bezoekers. Gebruik zoekwoorden, maar niet te veel.

Conclusie

Yoast SEO is een uitstekende plugin voor WordPress-gebruikers die hun website willen optimaliseren voor zoekmachines. Het biedt een breed scala aan functies en hulpmiddelen. Het is een handige tool voor beginners, maar zeker ook mensen met verstand van SEO.

Yoast is ook zeer gebruiksvriendelijk, wat het een fijne plugin maakt. Bovendien biedt het veel nuttige documentatie en instructiefilmpjes, waardoor het gemakkelijk is om de plugin te gebruiken, zelfs als je niet bekend bent met SEO.

Al met al is Yoast SEO een nuttige en effectieve plugin om met je website hoger in Google te komen. Ik maak zelf ook gebruik van Yoast en vind het een fijne tool.

Let wel op! Nogmaals: probeer niet te over optimaliseren. Google wordt steeds slimmer en heeft jouw “trucjes” niet nodig om te weten waar je website over gaat. Richt je in plaats daarvan op het maken van kwalitatieve content.

Wees relevant!

Meer leren over SEO?

SEO Zoekmachine optimalisatie

Ik schrijf regelmatig blogs over SEO-gerelateerde onderwerpen. Hieronder staat een overzicht van blogs die interessant zijn voor jou:

Liever werk uitbesteden?

Ik kan je ook helpen met het optimaliseren van je SEO zodat je meer gratis websitebezoekers krijgt. Klik op een van de links hieronder:

Scroll naar boven