tips-winstgevend-adverteren-google

3 Belangrijke factoren voor winstgevende advertenties in Google

Winstgevend adverteren in Google, het is mogelijk. Met de juiste aanpak en strategie. Google biedt, zoals je mogelijk weet, tal van advertentiemogelijkheden. Van zoekadvertenties tot shopping campagnes en retargeting. Om hiermee succesvol te zijn moet je onder andere de juiste strategie vinden en goede advertenties maken.

Toch zijn er nog veel meer factoren die een rol spelen. En daar heb ik het onder andere in deze blog over. Google wil net als jij dat jouw advertenties goed zijn. En dat je advertenties waardevol zijn voor zoekmachinegebruikers (mensen die zoeken in Google).

Om dat te beoordelen meet Google de resultaten van je advertenties. Hoe goed zijn ze en hoe goed sluiten ze aan op de zoekintentie van de zoekmachinegebruiker? Want hoe beter jouw advertentie aansluit op de zoekintentie, hoe beter je advertentie zal presteren.

Google beloont namelijk advertenties die het goed doen. Deze kunnen vaker worden getoond en soms ook tegen lagere kosten.

Hieronder vind je de drie belangrijkste indicatoren die je moet verbeteren om door Google te worden beloond.

Adverteren in Google: de basis

Voor we het hebben over de drie belangrijkste factoren of indicatoren voor succesvol adverteren in Google, bespreken we eerst kort de basis. Wat is belangrijk bij het maken van een Google advertentie?

Ook is het belangrijk om te begrijpen dat er een verschil is tussen wat jij een goede advertentie vindt en wat Google een goede advertentie vindt. Het verschil is dat jij winstgevend wil zijn, terwijl dat voor Google minder belangrijk is. Hierover straks meer.

Daarom vind je hieronder eerst de drie belangrijkste onderdelen voor het maken van winstgevende advertenties en daarna de drie belangrijkste factoren waarmee Google de advertentiekwaliteit meet. Beide belangrijk om succesvolle advertenties te maken.

En let op! Deze blog gaat over het maken van zoekadvertenties en de factoren die daarbij belangrijk zijn. De tips en informatie is echter ook van toepassing om andere advertentiemogelijkheden die Google biedt.

De basis voor winstgevende advertenties in Google

basis-zoekmachine-advertentie-google-ads
  1. Relevante zoekwoorden en targeting:
    Het begint allemaal bij je zoekwoordenonderzoek, het vinden van goede zoekwoorden en je targeting. Wie moeten jouw advertenties te zien krijgen? En wanneer? Zoek en gebruik relevante zoekwoorden die overeenkomen met de zoekintentie van de gebruiker. Want hoe beter de zoekwoorden zijn, hoe groter de kans op succes. Gebruik een tool zoals Google Keyword Planner om goede zoekwoorden te vinden.

    Ook is het belangrijk om je targeting nauwkeuring in te stellen. Dit omvat geografische targeting, taalinstellingen, demografische gegevens en meer. Door specifiek te zijn, bereik je de juiste mensen met je advertenties.

    Doe je dit goed, dan heb je een goede basis en krijgen de juiste mensen jouw advertentie te zien. Doe je dit niet goed dan verspil je een hoop geld, omdat niet de juiste mensen je advertenties te zien krijgen.

    En let op! Deze stap is eigenlijk ook van toepassing op andere advertentievormen en zelfs Facebook advertenties. Is je targeting niet goed maar de advertentie wel, dan zal je nog niet de gewenste resultaten halen.

  2. Krachtige en relevante advertenties (en teksten):
    Onderdeel twee is het maken van goede advertenties. Jouw advertentie moet opvallen en prikkelen. Het moet mensen overtuigen om op jouw advertentie te klikken. Het liefst zo veel mogelijk mensen.

    Bij zoekadvertenties in Google draait het vooral om de teksten. Die moeten goed zijn. Zorg ervoor dat je tekst de voordelen van je product of dienst benadrukt en overeenkomt met de zoekintentie van de gebruiker. Gebruik ook goede call-to-actions en voeg relevante zoekwoorden toe.

    Maak je advertentie vervolgens zo groot mogelijk door veel extensies toe te voegen, zoals: sitelinks, highlights, telefoonnummerextensie en afbeeldingen. Hiermee versterk je je advertentie en vergroot je de zichtbaarheid van je advertenties.

  3. Maak effectieve landingspagina’s:
    Dit is waar het allemaal om draait: goede landingspagina’s. Je kunt wel hele goede advertenties hebben, maar als je landingspagina slecht is dan zul je geen goede resultaten behalen. Maar als beide onderdelen goed zijn, dan vergroot je de kans op succes heel erg.

    Zorg daarom voor een naadloze overgang van de advertentie naar de bestemmingspagina. De landingspagina moet relevant zijn voor de zoekopdracht en de belofte van de advertentie. Probeer je landingspagina’s te optimaliseren om zoveel mogelijk conversies te krijgen.

    Hoe je dit doet kun je lezen in mijn blog over het maken van een goede landingspagina.

Alles is met elkaar verbonden!

Om winstgevend te adverteren moet je begrijpen dat alle factoren met elkaar zijn verbonden en elkaar versterken. Is je advertentie niet goed, maar je landingspagina wel dan krijg je niet genoeg bezoekers. Is je advertentie goed, maar je landingspagina niet dan worden te weinig bezoekers lead of klant. Daarom is het belangrijk dat je deze drie dingen goed doet.

Naast deze factoren is het ook belangrijk om regelmatig prestaties te meten, tests uit te voeren (zoals A/B-testen) en je strategie aan te passen op basis van gegevens en analyses.

Het blijven verbeteren en optimaliseren van je (Google Ads) advertenties is essentieel voor langdurig succes.

De 3 belangrijke factoren waarmee Google de advertentiekwaliteit bepaalt

Dan nu de drie belangrijkste factoren die jij in de gaten moet houden. En die je op orde moeten hebben. Met deze factoren bepaalt Google hoe goed jouw advertentie is. En word je eventueel beloont met meer bezoekers en lagere kosten.

1. De verwachte CTR

De verwachte CTR, voluit de verwachte Click Trough Rate, is een belangrijke factor om te meten en in de gaten te houden. Ook wel de verwachte klikfrequentie. Deze factor geeft aan hoe relevant jouw advertentie is voor de mensen die hem te zien krijgen. Want hoe hoger de CTR is, hoe relevanter jouw advertentie is voor zoekmachinegebruikers.

Wat is CTR?

De CTR is het aantal klikken op een advertentie ten opzichte van het aantal keer dat de advertentie is getoond. Stel dat je advertentie 100 keer is getoond en 10 klikken op heeft geleverd. Je CTR is dan 10 procent.

Waar je op moet focussen is het verhogen van de click through rate van je advertenties. Hoe hoger, hoe beter. Probeer te focussen op minimaal 10 procent. Al hangt het wel af van het soort advertenties dat je draait.

De CTR wordt gewoon gemeten in Google Ads. Zie laatste kolom in het screenshot hieronder.

Screenshot-ctr-google-ads

In het voorbeeld zie je bij de bovenste campagne een gemiddelde CTR van bijna 27 procent, wat heel goed is. En in de onderste nog geen 6 procent, wat natuurlijk een stuk minder is.

Let op! De verwachte CTR is een andere statistiek. De verwachte CTR geeft aan hoe groot de kans is dat er op je advertentie wordt geklikt wanneer deze wordt getoond. Deze score is gebaseerd op eerder behaalde prestaties (de CTR van je advertentie). De score die je wil behalen is “Hoger dan gemiddeld”. Heb je dat bereikt, dan zit je goed. Je bent dan waarschijnlijk beter dan je concurrenten en dus is jouw advertentie relevanter in de ogen van Google. Zie screenshot hieronder.

Screenshot-verwachte-ctr

Concreet: focus op het verkrijgen van een hoge CTR (ik probeer minimaal 10 procent aan te houden) en “Hoger dan gemiddeld” bij de verwachte CTR. De verwachte CTR kun je alleen vinden bij het kopje zoekwoorden.

2. Ervaring op landingspagina

De tweede belangrijke statistiek die je moet meten en optimaliseren is de ervaring op de landingspagina die gekoppeld is aan je advertentie. Ook hier moet je bij voorkeur hoger dan gemiddeld scoren. Want hoe relevanter de landingspagina is, hoe hoger je score wordt.

Dit is wat Google over deze statistiek zegt:

Met ‘Ervaring op bestemmingspagina’ wordt geschat hoe relevant en nuttig uw bestemmingspagina is voor mensen die op uw advertentie klikken. Er wordt rekening gehouden met factoren zoals hoe goed de content van uw bestemmingspagina overeenkomt met de zoekterm van een gebruiker en hoe gemakkelijk gebruikers op uw pagina kunnen navigeren.

En let op! Ook deze statistiek is te zien bij het kopje zoekwoorden. Eerder in dit blog heb ik tips gegeven voor het maken van een goede landingspagina.

3. Advertentierelevantie

Tenslotte moet je de advertentierelevantie meten. Ook dit doe je bij het kopje zoekwoorden. Dit is wat Google zegt over de advertentierelevantie:

Met Advertentierelevantie wordt gemeten hoe nauw uw zoekwoord aansluit bij de boodschap in uw advertenties. Een lager dan gemiddelde score kan betekenen dat uw advertenties te algemeen of te specifiek zijn om de zoekopdracht van de gebruiker te beantwoorden of dat dit zoekwoord niet relevant is voor uw bedrijf. Advertentierelevantie is één onderdeel van de totale kwaliteitsscore van uw zoekwoord.

Dit heeft dus alles te maken met de kwaliteit van je advertentie en hoe goed deze aansluit op de zoekintentie. Is je zoekwoordenonderzoek goed, gebruik je goede zoekwoorden en toon je je advertentie aan de juiste mensen, dan zul je waarschijnlijk goed scoren op advertentierelevantie.

Niet vergeten: kwaliteitsscore Google Ads

Dan nu iets heel belangrijks: hoe weet je nu of je het goed doet in de ogen van Google ads? Dus of de verwachte CTR, de ervaring op de landingspagina en de advertentierelevantie goed zijn?

Het antwoord is simpel: de kwaliteitsscore. De kwaliteitsscore is een cijfer dat Google geeft op basis van de verwachte CTR, kwaliteit van de landingspagina en de advertentierelevantie. Dit is wat Google er over zegt:

De kwaliteitsscore geeft een schatting van hoe relevant uw advertenties, zoekwoorden en bestemmingspagina’s zijn voor iemand die uw advertentie te zien krijgt. Een hogere kwaliteitsscore leidt vaak tot lagere kosten en een hogere advertentiepositie.

En zoals je kunt lezen beloont Google een hoge kwaliteitsscore. Probeer minimaal een voldoende te scoren (6/10). Bij voorkeur hoger natuurlijk, zie screenshot hieronder.

Screenshot-verwachte-ctr

Vergeet je eigen succes niet!

Je bent nu aan het eind gekomen van deze (naar mijn mening) waardevolle blog. Met deze blog probeer ik duidelijk te maken hoe Google naar advertenties kijkt. En hoe je ervoor kunt zorgen dat Google jouw werk en je advertenties waardeert en beloont.

Toch wil ik nog iets belangrijks vertellen en dat is dat je je eigen succes niet moet vergeten. Oftewel: winstgevend adverteren.

Je kan wel overal hoger dan gemiddeld scoren en een kwaliteitsscore van 10/10 hebben, uiteindelijk draait het om de winstgevendheid van de campagne.

Jij moet winstgevend adverteren. Anders heeft het in de meeste gevallen geen zin!

Wil je meer interessante blogs lezen over adverteren in Google? Klik dan op de knop of een van de links hieronder.

Scroll naar boven